Tánczos Barna: a környezettudatos viselkedés a családban kezdődik (VIDEÓINTERJÚ)

Miniszterekkel és önkormányzati vezetőkkel interjúzott a Maszol stábja a hétvégén, Marosszentgyörgyön tartott RMDSZ-kongresszuson. Tánczos Barna környezetvédelmi tárcavezetőt, Hargita megyei politikust ezúttal nem a medvékről, hanem az RMDSZ családtámogatási projektjéről, a határon felfedezett szemétszállítmányokról és a környezetbarát közlekedésről kérdeztük. Összefoglaltuk a legfontosabb kijelentéseket. (Kérdezett: Ambrus Attila / videó: Varró-Bodoczi Zoltán)

Szívügyünk a család – hogyan tud az RMDSZ programjához csatlakozni a környezetvédelmi minisztérium?

 • A környezettudatos viselkedés forrása a család. Onnan származik az a típusú hozzáállás, ami meg tudja változtatni az egész társadalomban a gondolkodást. Gyerekként én is hallottam ilyeneket, de úgy éreztem, üres szlogenpuffogtatások.
 • Ma már a körmünkre égett a gyertya, olyan országokban vannak áradások, mint Németország és Belgium, ahol azt hittük, minden rendben van, a környezetet megfelelőképpen tisztelik.
 • Minden a családból indul el: ahogy a hulladékgazdálkodáshoz viszonyulunk, ahogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével próbáljuk védeni a természetet.

A határon leállított szemétszállítmányokról

 • Európában óriási probléma van a hulladékgazdálkodással. Kötelező a szelektív hulladékgyűjtés, az ebből származó anyagok másnap nyersanyagnak minősülnek, újrahasznosítási céllal szabadon lehet szállítani Európában.
 • Probléma, ha Romániába úgy érkezik a hulladék, hogy nem munkahelyeket teremt, nem újrahasznosítható nyersanyagként kerül be a körforgásba, hanem szennyező anyagként a lerakóhelyekre, az utcákra.
 • Meg fogjuk állítani ezt a folyamatot. Sürgősségi kormányrendelettel lecsökkentjük azoknak a határátkelőhelyeknek a számát, ahol az ilyen jellegű nyersanyagot be lehet hozni az országba, és olyan informatikai rendszert dolgoztunk ki, amelyen keresztül követni fogjuk ezeket a szállítmányokat.
 • Ezt a folyamatot le fogjuk szűkíteni azokra a szállítmányokra, amelyekkel újrahasznosítható anyag érkezik, egyenesen az azt feldolgozó válallatba. Direkt oda hozhatják be a nyersanyagot, ahol munkahelyet teremtenek.
 • A következő években, évtizedekben Európában óriási problémát fog jelenti a hulladékgazdálkodás. A cél, hogy a háztartási hulladék 90 százalékát újrahasznosítsuk, csak 10 százalékát dobjuk ki.

A nagycsaládosok autóvásárlásáról, a 15 évnél régebbi gépkocsik kivonásáról a forgalomból

 • Éves viszonylatban 50-60 ezer új gépkocsi kerül a forgalomba úgy, hogy támogatást élvez.
 • Amíg az RMDSZ nem volt kormányon, nem volt prioritás, hogy nagycsaládokat támogató programokat induljon például a Környezetvédelmi Alapnál. Jövőre lesz olyan program, ami a nagycsaládokat célozza meg, és amely más típusú támogatást ad ott, ahol 5-6-an utaznak ugyanazzal az autóval.
 • Tudatában kell lennünk annak: ha többet járunk saját autóval, többet szennyezünk. Újra kell tanuljuk felnőttként és meg kell tanuljuk gyerekként, hogy a közszállítás és a gyaloglás is opció.
 • Szükség van olyan kezdeményezésekre, mint a sepsiszentgyörgyi Lábbusz program, keresni kell az alternatívákat a környezetbarátabb közlekedésre.

Együttműködőek a koalíciós partnerek?

 • Személyesen nem volt vitám kollégákkal, vannak elamradt dolgok, amiket például a távozó USR-s nem rendeztek megfelelőképpen.
 • Az egyik ilyen téma a megfelelő ügyészi és bírósági háttér biztosítása a környezetvédelmi bűntények feltárására és megbüntetésére. Hiába végzi el az erdész és a rendőr a dolgát, ha az ügyészségen és a bíróságon nem születnek meg az ítéletek.
 • Vannak problémák, de az elmúlt 9 hónapban jól tudtunk dolgozni, én mindig megpróbálom a megfelelő partnerségi és kollegiális kapcsolatot kialakítani.
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?