banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Kelemen Hunor: a családtámogatás egy erős nemzetpolitikai alap

Értékelte a kongresszusi munkálatokat Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Elhangzott, a családtámogatási kezdeményes sokkal több egy demográfiai, szociális vagy gazdasági probléma megoldásánál, ez egy erős nemzetpolitikai alap. A Maszol kérdésére elhangzott, pozitív önkormányzati családbarát programok is beépülnek abban a javaslatcsomagba, amit az RMDSZ még idén ősszel letesz a kormány asztalára.

„Elvégeztük az az elemzést, amit ilyenkor el kell végezni, megnéztük a választási adatokat, voltak sikereink és kudarcaink, megnéztük azt, hogy milyen állapotban van a szervezet 2021-ben és áttekintettük azt, hogy a nyolc és fél hónapos kormányzás mit hozott és milyen perspektívát nyújtott” – fogalmazott az RMDSZ-kongresszust összegző nyilatkozatában Kelemen Hunor szövetségi elnök. Szerinte az elmúlt időszakban amit lehetett, azt megtették, megnyitották azokat a lehetőségeket, amelyek meghaladnak egy kormányzati ciklust és programtól függően a következő hat-nyolc évben futnak majd.

„Ennek középpontjába a kongresszusi dokumentummal a családot helyeztük, mert úgy gondoljuk, ha gyermekek születnek, ha erős családok épülnek, akkor erős a közösség, akkor meg tudjuk őrizni itthon a szülőföldön a magyar közösséget” – nyomatékosította Kelemen Hunor, aki szerint ez ugyanúgy jó a román társadalomnak is, mivelhogy ugyanolyan demográfiai folyamatokkal küszködnek: a munkaerő elvándorol, egyre kevesebb gyermek születik.

Éppen ezért a családok megerősítése, a gyermekvállalás és –nevelés támogatása hozzájárulhat ahhoz, hogy változzon a helyzet. Első szakasznak egy tízéves periódust határoztak meg, amely már az első eredményeket megmutathatja, ismertette Kelemen Hunor. Az RMDSZ-kongresszus által elfogadott dokumentum „a következő időszak kormányzati prioritásait, a mi víziónkat tartalmazza egy erős nemzetpolitikai alapra helyezve”, közölte az RMDSZ elnöke.

Rövidesen elkészülnek a törvénytervezetek arról, hogy miképpen kellene úgy átalakítani a rendszert, hogy jövedelemhez kötött adóleírásokat lehessen eszközölni, illetve más módszerekkel állami támogatásban részesüljenek azok, akik gyermeket nevelnek, a nagycsaládosok több támogatást kapjanak, azok az anyák pedig, akik három-négy-öt gyermeket szültek, azoknak ismét legyen támogatási lehetőség, magyarázta Kelemen Hunor. Ez nem új ötlet, tette hozzá, mert 2017-es program-kiegészítésükben, illetve 2019-esben is már megjelent a nagycsaládosok támogatása, most azonban kormányzati pozícióból nagyobb ráhatással tudják alakítani a támogatáspolitikát.

„Nekünk ez egy erős nemzetpolitikai alap. Azt a jövőképet, amit mi megfogalmaztunk – Erdélyben maradni, magyar identitásunkat megőrizni, erős magyar közösségnek lenni –, akkor lehet elérni, ha gyermekek születnek, mert másképpen egy adott pillanatban nem leszünk”, nyomatékosította Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke a Maszol kérdésére elmondta, a kongresszust megelőző napon megtartott Országos Önkormányzati Tanács keretében elhangzott családbarát kezdeményezésük közül azok, amelyek országos programba illenek, azon már dolgoznak a szakemberek és ezt fogják letenni ez év őszén a kormány asztalára. De vannak olyan jó példák is, amelyekhez nem kell semmiféle kormányzati döntés, hiszen az önkormányzat eldöntheti, milyen adókedvezményt ad a fiatal családosoknak, milyen lehetőséget nyújt, hogy telket kapjanak lakásépítéshez.

A jelenlegi koalíciós válságról szólva elhangzott, az RMDSZ meglátásában „a kormánykoalíciót vissza kell állítani, a működését biztosítani kell”, ám ehhez meg kell várni, hogy mindkét kormánypárt befejezze a belső tisztújítást.

A kongresszuson elfogadott alapszabályzat-módosításról Kelemen Hunor elmondta, „semmi izgalmas” változtatás nem történt, tulajdonképpen a módosítás a szervezet belső működési módszereinek, a hatékony döntéshozatalnak a lehetőségét jelenti.

A gázár és a villanyáram árának növekedéséről szólva az RMDSZ elnöke tudatta, meglátásuk szerint „nem maradhat egyetlenegy család sem úgy, hogy nem tudja kifizetni a számláit”. Ugyanakkor a cégeket is segíteni kell, mert „ha bezárnak vagy a magas energiaárakat beleszámolják a szolgáltatásaikba az inflációt generál, ami csökkenti a fogyasztást, és mivel a román gazdaság növekedése nagymértékben fogyasztási alapú, a kisebb fogyasztás kisebb gazdasági növekedést jelent, és ezzel be is zárult a kör” – magyarázta Kelemen Hunor. Szerinte az Európai Uniós is elfogadja, ha plafonálják az árakat, ezt ideiglenesen már megtette Spanyolország, következik Olaszország és mások is hasonló döntéseket hoznak. Egy-két héten belül ezeket a döntéseket meg kell hozni, mert másképpen a helyzet eldurvul, tette hozzá Kelemen Hunor.

Újságírói kérdésre az RMDSZ elnöke közölte: amennyiben törvény szükséges ahhoz, hogy kötelezővé tegyék a koronavírus elleni védőoltást bizonyos veszélyeztetett csoportokban, akkor törvényt alkotnak. Kelemen Hunor ennél tovább is menne: „jobb, ha engemet szidnak, akik nem értenek egyet az oltakozással, minthogy intenzív osztálya kerüljenek”. Szerinte még szigorúbb szabályozásra volna szükség, mint amit Olaszország bevezetett, mely szerint október 1-jétől kezdve sem a közalkalmazottak, sem a privát szférában dolgozók nem mehetnek be a munkahelyükre, ha nincsenek beoltva. „Az emberek egyéni döntése, hogy mit csinálnak a saját testükkel, de az államnak is vigyázni kell a közegészségre”, szögezte le Kelemen Hunor.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?