banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

RMDSZ-kongresszus: újragondolnák a családtámogatási rendszert

Az RMDSZ Nőszervezet a kongresszust megelőző napon Szövetség a jövőért – együtt gyermekeinkért címmel tartott konferenciát az RMDSZ családpolitikai terveiről, ugyanakkor az oktatás és nevelés aktuális kérdéseit is érintették a rendezvényen.

Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezet elnöke nyitóbeszédében rámutatott: „Nem lehet másképp közösséget építeni, csak Szövetségben. Csak együttes erővel tudjuk a családokat támogatni, erősíteni, a közösséget fejleszteni.”

Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes előadásában kifejtette, a családtámogatások kérdésével már a 2017-es, majd a legutóbbi kongresszuson is hangsúlyosan foglalkozott az RMDSZ. „Most viszont, hogy kormányzati pozícióban vagyunk, és nagyobb ráhatásunk van a közpolitikák alakulására, lehetőség nyílik arra, hogy javaslatainkat kormányzati szintre emeljük” – tette hozzá.

Kelemen Hunor: meg kell oldani a koalíciós válságot

A Nőszervezet konferenciáján Kelemen Hunor újra megerősítette, hogy a PNL és az USR PLUS kongresszusait követően meg kell oldani a koalíciós válságot, hiszen a szövetségnek feladatai és tervei vannak a következő évekre, ilyen a családtámogatási rendszer újragondolása is.Forrás: Facebook/RMDSZ

„A mostani támogatási rendszer csak újratermeli a problémákat, viszont nem nyit perspektívákat a fiatalabb családoknak és nagycsaládosoknak. Mi egy új politikai filozófiát kínálunk az országnak, erről szól a mostani kongresszusunk is. Természetesen megtartjuk az alanyi jogon járó gyermektámogatást, de mellé tennénk a jövedelemhez kötött gyermektámogatást, a többgyermekes családok támogatását is. Támogatnánk ugyanakkor a többgenerációs családokat, és lehetőséget teremtünk arra is, hogy a fiatal családok könnyebben jussanak lakástámogatáshoz” – érvelt a családtámogatási rendszer újragondolása mellett a szövetségi elnök.

Sepsiszentgyörgy jó példa

Az első panelbeszélgetésben Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Csép Andrea parlamenti képviselő, az RMDSZ családpolitikai kezdeményezéseiről beszélgetett az önkormányzatok és a törvényalkotás viszonylatában.

„Nagyon fontos érték a gyerekvállalás: az a leggazdagabb, akinek sok gyereke van. Az állam, az önkormányzatok feladata pedig, hogy segítsék a fiatalokat anyagilag is a családalapításban, de azokat kell támogatnunk, akik a gyermekeikért, nem pedig a gyermekeikből akarnak élni. Új alapokra helyezzük a családtámogatási politikánkat, hogy a fiatal családok annyi gyermeket vállalhassanak, ahányat a szívük kíván!” – mondta el Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgyön több olyan családtámogatási programot hozott létre az önkormányzat, amelyek jó példaként szolgálhatnak más városok számára is: ilyen például a Lábbusz program vagy a Gyere haza program, utóbbi révén a fiatalok ingyen juthatnak telekhez, amennyiben hazaköltöznek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Csép Andrea parlamenti képviselő elmondta: az RMDSZ Nőszervezete évek óta nagyon fontosnak tartja a családok segítését, a családon belüli erőszak visszaszorítása évek óta kiemelt programja a szervezetnek.

„A parlamentben sikerült véghezvinnünk több olyan törvénymódosítást, amely a családok jólétét szolgálja. A következő lépcsőfok az, hogy megteremtjük a családok biztonságát. A kormányzás által gyakorlatban is teszünk azért, hogy konkrét megoldásokat találjunk, jobbá és biztonságosabbá és kiszámíthatóbbá tegyük a családok mindennapjait. Ahhoz, hogy a fiatalok itthon alapítsanak családot, arra van szükség, hogy olyan légkört teremtsünk számukra, ahol olyan adópolitika van, amely jelent veszélyt” – fogalmazta meg a parlamenti képviselő.

A konferenciát a Majd az iskola megneveli? Együtt gyermekeinkért! - Fókuszban a nevelés-oktatás című panelbeszélgetés zárta.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?