Ülésezett az SZKT: szeptember 17-én tartja idei kongresszusát az RMDSZ

Fotó: Kiss GáborSzeptember 17-re tűzte ki pénteki ülésén a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) a soron következő RMDSZ-kongresszus időpontját. A helyszín várhatóan Marosszentgyörgy lesz. Kongresszusi biztosnak Balázs Attila ügyvezető elnököt nevezték ki.

Az online formában ülésező SZKT döntéseit Kelemen Hunor ismertette kolozsvári sajtótájékoztatóján. A szövetségi elnök emlékeztetett arra, hogy az alapszabályzat szerint az RMDSZ kétévente tart kongresszust, az idein nem lesz tisztújítás. A küldöttek várhatóan módosítják az alapszabályzatot, és elfogadják a következő két évre szóló stratégiát.

Az SZKT szeptember 17-re tűzte ki a kongresszus időpontját. Kelemen Hunor elmondta, azért halasztották őszire az RMDSZ legfontosabb döntéshozó testületének ülését, mert reményeik szerint így a küldöttek fizikai jelenlétével lehet megszervezni. A kongresszus helyszíne Marosszentgyörgy lesz, ahol szabadtéri programokra is lehetőség nyílik. „Logisztikai kérdésekről még zajlanak az egyeztetések, de várhatóan Marosszentgyörgy marad a helyszín”– tette hozzá a szövetségi elnök.

A kongresszusi biztosi feladatokkal Balázs Attilát bízta meg az SZKT. Az RMDSZ  ügyvezető elnöke (és gazdasági igazgatója) felel majd a szervezésért, felügyeli a küldöttállítást és a kongresszusi dokumentumok előkészítését. Utóbbiak között szerepel majd az alapszabályzat-módosítás és a 2023-ig szóló stratégia tervezete.

Kelemen Hunor beszámolója szerint az SZKT küldöttei egyetértettek abban, hogy érdemes volt 150 napja, tavaly decemberben belépni a kormánykoalícióba, az RMDSZ három minisztere eddig jó teljesítményt nyújtott. „Jó a csapatunk, az RMDSZ miniszterei jól teljesítenek, mindannyian kivettük a részünket a járvány eddigi kezelésében, illetve a helyreállítási terv előkészítésében” – mondta a szövetségi elnök.

A kongresszusra 846 – 430 választott és 416 korporatív – küldöttet várnak. A küldötteket augusztus 15-ig választják meg, augusztus 27-ig pedig lezárul a Marosszentgyörgyön napirendre kerülő dokumentumok vitája – ismertette a menetrendet Kelemen Hunor.

Érdekesség, hogy a koalíciót alkotó politikai alakulatok mindegyike kongresszust tart szeptemberben: a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 25-én, az USR-PLUS pedig várhatóan a hónap első hétvégéjén. A két román párt tisztújító kongresszust tart.

Kapcsolódók

Kimaradt?