Elutasította a meghívást az RMDSZ-kongresszusra a német fórum elnöke

Nem kíván részt venni az RMDSZ február végi kongresszusán a Német Demokrata Fórum (FDGR) elnöke. Paul-Jürgen Porr azt kifogásolja, hogy a szövetség támogatta a kormánykoalíciónak az igazságügyi reformhoz kapcsolódó intézkedéseit.

A német kisebbség érdekvédelmi szervezetének Facebook-oldalán szerdán megjelent közlemény szerint a FDGR vezetője köszöni a meghívást, a jókívánságait küldi a munkálatokhoz, de arról tájékoztatta Kelemen Hunor szövetségi elnököt, hogy nem vesz részt az RMDSZ kolozsvári kongresszusán.

 

A közlemény által idézett Paul-Jürgen Porr szerint „tarthatatlan, hogy a magyar érdekvédelmi szövetség támogatta a koalíció úgynevezett igazságügyi reformjának intézkedéseket, amelyek jelentősen gyengítik a korrupció elleni küzdelmet és veszélyeztetik a román jogállamiságot”.

Megkeresésünkre Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke nem kívánta kommentálni a FDGR vezetőjének állásfoglalását. A Klaus Johannis államfőhöz értelemszerűen közel álló Jörgen Porr egyébként azt nyilatkozta nemrégiben: a romániai német közösség elégedett az állam kisebbségpolitikájával, „az autonómia nem téma" számára.

Paul-Jürgen Porr 2013 óta elnöke az FDGR-nek, amelyet korábban Klaus Johannis államelnök vezetett tizenegy éven keresztül.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?