Vállalna egy újabb mandátumot az RMDSZ élén Kelemen Hunor

Megpályázza a szövetségi elnöki tisztséget az RMDSZ februári tisztújító kongresszusán Kelemen Hunor. Ezt a politikus egy kolozsvári sajtóbeszélgetésen jelentette be hétfőn.

„Az elmúlt időszakban én is sokat dilemmáztam, és ezt nem rejtem véka alá. De azt a döntést hoztam, hogy indulok egy újabb mandátumért. Mostanáig vártam, hogy ez a kérdés letisztázódjon bennem, mert nem volt számomra magától értetődő 2018 folyamán” – jelentette ki Kelemen Hunor.

A politikus azt mondta: úgy érzi, van még annyi tartalék benne, hogy végigvigye mindazt, ami mandátuma alatt elkezdődött az RMDSZ-ben. „Van annyi tapasztalatom a szervezetben, hogy tudjam még vezetni a szövetséget” – fogalmazott a politikus.

Kérdésre válaszolva elmondta: dilemmái azért merültek fel, mert „olyan idők vannak, hogy hamar kopik a politikusok imidzse”, a döntéseket gyorsan kell hozni, nincs mindig idő mérlegelésre. „Nem olyan ember vagyok, akiknek nincsenek dilemmái. Ezért gondoltam arra, hogy esetleg váltani kell” – részletezte.

Elmondta azt is: azt érezte a kollégákkal való beszélgetéseiből, hogy a következő mandátumot megpályázhatja. „Mert abban, amit eddig elvégeztünk, ők azt látják, hogy a folytatáshoz elegendő erőnk, tudásunk, tapasztalatunk és tartalékunk van. Nyolc év elnöki tapasztalattal a hátam mögött világosak számomra a kihívások, amelyek előtt állunk, és a válaszokat is tudom” – mondta a szövetségi elnök.

A politikus megjegyezte: az elmúlt időszakban az RMDSZ-en belül lényeges kérdésekben sokszor voltak viták a döntések előkészítésekor, de minden egyes esetben tudtak olyan döntéseket hozni, amelyeket az RMDSZ illetékes testületeinek nagy többsége támogatott, és amelyeket a későbbiekben tudtak érvényesíteni is.

Az csak január 8-án derül ki, hogy kik lesznek Kelemen Hunor esetleges ellenjelöltjei, ugyanis az elnökaspiránsok addig nyújthatják be a jelölésüket. Eddig még senki sem jelezte, hogy megpályázná a tisztséget. „Ha lesz verseny, állok elejébe” – mondta erről a politikus.

Kelemen Hunor korainak tartotta válaszolni a Maszolnak arra a kérdésére, hogy ismét Porcsalmi Bálintot jelölné-e ügyvezető elnöknek, ha újabb mandátumot nyer az RMDSZ élén. „Volt erről egy beszélgetésem Bálinttal, erről csak ennyit mondhatok” – jelentette ki.

Porcsalmi Bálint kitérő választ adott arra a kérdésünkre, hogy vállalna-e újabb mandátumot ügyvezető elnökként. "Megvárom, hogy ki lesz az új szövetségi elnök február után. Engem most jobban foglalkoztat a kongresszus előkészítése – fogalmazott a politikus.

Az RMDSZ február 22-23-án Kolozsváron, a BT Arénában szervezi következő tisztújító kongresszusát, ahova ezernél több küldöttet, hazai és külföldi meghívottat vár. Kelemen Hunor 2011 februárja óta irányítja az RMDSZ-t. A szövetség élén Markó Bélát váltotta.

Mint ismert, eddig négy politikus jelentette be, hogy befutó helyet pályázna meg az RMDSZ európai parlamenti jelöltlistáján: Hegedüs Csilla, Vince Loránt, Sógor Csaba és Winkler Gyula. A szövetségi elnök kérdésre válaszolva elmondta: szerinte az eddigi négy jelöltaspiráns bármelyike meg tudná állni a helyét az EP-ben. Hangsúlyozta azonban, hogy a feburári kongresszusig nem kíván állást foglalni a jelöltlistáról. "Lássuk, ki lesz az új szövetségi elnök, addig nem lenne tisztességes erről véleményt nyilvánítanom" – magyarázta.

A politikus emlékeztetett, hogy a kongresszus időpontját éppen azért hozták előre, hogy ne csússzon bele az EP-választási kampányba. Kérdésünkre elmondta: a jelöltek rangorolását továbbra is a Szövetségi Állandó Tanács fogja elvégezni, mert a határidőig nem érkezett be olyan szabályzat-módosító javaslat, amely ezen a módszeren változtatna.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?