Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint provokáció volt a Mihai Viteazul-szobor megrongálása

Mind a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal, mind Kovászna megye prefektusi hivatala elítélte azt a vandálakciót, amely során a megyeközpontban található Mihai Viteazul-szobor talapzatára szombat délután ismeretlen tettesek a Trianon 1920 feliratot fújták fel festékszóróval, és a magyar nemzeti színeket is felfestették a márványlapokra.

A sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal vasárnap kiadott közleménye szerint szombat este jutott tudomásukra „a provokáló tett”, és a szobrot azonnal le is tisztíttatták.

Antal Árpád elöljáró „elítéli a rongálást”, és felkérte a rendőrséget, hogy nyomozza ki és azonosítsa az elkövetőket. A polgármesteri hivatal ugyanakkor felszólítást intézett a lakossághoz, hogy értesítsék a hatóságokat, ha szemtanúi voltak a rongálásnak. „Világos, hogy provokációval állunk szemben, és nagyon fontos megtudni, hogy kik voltak az elkövetők. Határozottan elítéljük az ilyen gesztusokat” – idézi Antal Árpádot a közlemény.

Ráduly István Kovászna megyei prefektus szintén elítélte a rongálást, és kijelentette, „ez egy sajnálatos tett, amelynek nincs helye sem Sepsiszentgyörgyön, sem Kovászna megyében”. A prefektus szintén felkérte a rendőrséget, hogy tegye a kötelességét, és a lehető leghamarabb állítsa bíróság az elkövetőket.

Elmondta, a Trianon megemlékezés előtt felkérte a feleket, hogy tartózkodjanak a társadalmi békét megzavaró provokatív tettektől, és most csalódott, hogy ez mégis megtörtént. „Nem tudom, hogy magyar, vagy román volt-e a tettes. De felkérem a rendőrséget, hogy tegye a dolgát, és a lehető leghamarabb állítsa bíróság az elkövetőket” – szögezte le Ráduly.

Az incidens szombaton történt, egy nappal azt követően, hogy mintegy 200, túlnyomóan az ország más megyéjéből érkezett személy a Mihai Viteazul-szobornál ünnepelte a Calea Neamului szervezet szervezésében a trianoni békeszerződés aláírását.

Kapcsolódók

Kimaradt?