Sikersztori lett a sepsiszentgyörgyi roncsautó program

Ráharaptak a sepsiszentgyörgyiek az önkormányzat saját roncsautó programjára és nagy számban adnák el régi járművüket a városházának a felkínált 3000 lej ellenében.

Antal Árpád polgármester elmondása szerint az áprilisban meghirdetett programra már 328 igénylés érkezett, amiből 297-et pozitivan bíráltak el és 123 esetben már a régi autó leadása és a kifizetés is megtörtént.

Mint arról beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat idén egymillió lejes keretet különített el saját „roncsautó” programjának finanszírozására, ebből az összegből 333 autót tudnak idén felvásárolni. A polgármester ismételten megerősítette, hogy ha szükség lesz rá, már idén is kiegészítik az erre szánt pénzkeretet, ám a programot a következő években is folytatják.  Fotó: Agerpres

Antal Árpád szerint a roncsprogram által egyrészt szeretnék megfékezni a sepsiszentgyörgyi autópark növekedési ütemét, hiszen évente átlag 800-900 járművet jegyeznek be a városban, másrészt már idén több mint 300 parkolóhely szabadulhat fel Sepsiszentgyörgyön, azáltal, hogy a régi, a tulajdonosok által már nem használt autókat elszállítják a közterületről, illetve a légszennyezés is csökken a városban.

Értesülésünk szerint az országban elsőként elindított sepsiszentgyörgyi roncsprogram iránt már több hazai önkormányzat is érdeklődik.

Ezek a program idei feltételei

Az „Értéket adunk a roncsautódnak!” elnevezésű programban a legkevesebb tíz éve Sepsiszentgyörgyön forgalomba íratott, 2-7 személyes autókért, amelyek az utóbbi 3 évben a kérelmező nevén szerepeltek 3000 lejt fizet az önkormányzat, amennyiben azt leadják egy roncstelepre.

A kérelmezőnek nem lehet tartozása az önkormányzat felé és vállalnia kell, hogy a következő három évben nem vásárol 5 évesnél régebbi autót. A leadott személygépkocsinak tartalmaznia kell az alapvető alkatrészeket, például a motort, a sebességváltót, a karosszériát, az alvázat stb. tehát nem lehet egy csak „gépkocsira alig emlékeztető vasdarab”.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat azoknak a magán és jogi személyeknek kíván segíteni, akik megszabadulnának a régi, nem használt járműveiktől, de nem akarnak, vagy nincs lehetőségük arra, hogy újat vásároljanak, így az országos roncsautó programban sem vesznek részt. Sepsiszentgyörgyön mintegy 22 000 autó van forgalomba jegyezve, ezeknek több mint fele, azaz több mint 11 000 tíz évnél idősebb. A magán vagy jogi személyek a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal ügyfélszolgálati irodájában, valamint a hivatal www.sepsi.ro honlapján található űrlap kitöltésével és a szükséges dokumentumok leadásával jelentkezhetnek a programba. 

Jövő évben változnak program feltételei

Antal Árpád hozzátette: nyilvánvaló, hogy évről évre változtatniuk kell a város roncsautó programjának feltételein, hiszen idővel elfogynak a jelenlegi feltételeknek megfelelő autók és csökken a lehetséges érintettek száma.

Antal Árpád polgármester | Fotó: Vargyasi Levente

Leszögezte: azon biztosan nem változtatnak, hogy hány éve kell valakinek a régi autó tulajdonosának lennie, mivel nem szeretnék azt ösztönözni, hogy a programot kihasználva olcsón megvegyenek régi járművet és azt 3000 lejért továbbadják az önkormányzatnak. Ezért, ha idén az a feltétel, hogy három éve tulajdonban kell lennie az autónak, akkor az jövő évben négy évre emelkedik. Azon a szabályon is változtatnának, hogy hány éve kell az autónak Sepsiszentgyörgyön bejegyezve lennie. Ezt idén tíz évben állapították meg, de jövőre várhatóan öt vagy hét évre csökkentik.

Őrzött parkolót alakítanak ki a ritkán használt járműveknek

A polgármester azt is bejelentette, hogy egy másik módszerrel is próbálnak közterületi parkolóhelyeket felszabadítani. Ennek érdekében az Építők utcájában egy őrzött parkolót alakítanak ki, ahol a sepsiszentgyörgyiek szimbolikus összegért hosszú távon parkolhatnak járműveket.

Az a cél, hogy a lakosság oda vigye a ritkán használt járműveit és ne a tömbházak előtt tartsa azokat. A polgármester szerint egyre több lakókocsi jelenik meg a sepsiszentgyörgyi tömbházak közti parkolóhelyeken. Nyilvánvaló, hogy ezeket nem használják napi szinten, viszont sok helyet foglalnak, ezért ösztönzik arra a lakosságot, hogy ezeket is helyezzék el a majdani őrzött önkormányzati parkolóban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?