Trianon-évforduló: magyar megemlékezés, román ünneplés lesz Sepsiszentgyörgyön

Két Trianon évfordulóhoz kapcsolódó köztéri eseményre is szerveznek Sepsiszentgyörgyön június 4-én, pénteken. Egyrészt a Sepsiszéki Székely Tanács, hagyományos módon, a város főterén megszervezi a trianoni diktátumra való megemlékezést, másrészt immár sokadik alkalommal ismét a háromszéki megyeszékhelyre toborozza híveit a Calea Neamului román szélsőjobboldali szervezet, amely mint felhívásukban fogalmaznak, ünneplésükkel „meg szeretnék törni a magyar hipnózist”. 

A Sepsiszéki Székely Tanács elnöke, Gazda Zoltán arról tájékoztatott, hogy a trianoni diktátum évfordulóján, június 4-én, pénteken 17.30 órától Sepsiszentgyörgy főterén, a kőszínpadnál megemlékezést szerveznek, amelynek nem a múlt siratása, hanem a diktátum által okozott sebek begyógyítása és a jövőbe nézés a célja.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az eseményen beszédet mond Miklós Zoltán RMDSZ-es parlamenti képviselő, valamint Nagy Gábor Levente és Bálint József, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) képviseletében. Meghívott szónok Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke. Népdalokat énekel Mátis Adrienn, imát mond Dénes Előd református lelkipásztor. Ez alkalomból szabadtéri kiállítást is nyitnak Kerekes Péter Pál és Toró Attila olyan fényképeiből, amelyek a Székely Nemzeti Tanács eddigi rendezvényein készültek.

Gyújtson gyertyát, aki nem vesz részt a megemlékezéseken

Június 4-e a gyász, a megemlékezések és az összetartozás napja, mutatott rá szerdai sajtótájékoztatón Kulcsár-Terza József. Az EMSZ színeiben megválasztott RMDSZ-képviselő felhívással fordult az erdélyi magyarokhoz, hogy vegyenek részt a településükön szervezett megemlékezéseken, illetve ha erre nincs lehetőségük, akkor péntek este gyújtsanak gyertyát, és így emlékezzenek erre a napra.

Tavaly is megtartották a június 4-i megemlékezést a város főterén | A szerző felvételei

Kulcsár-Terza József felidézte, hogy tavaly PSD-s politikusok javaslatára a bukaresti parlament elfogadta a törvényt, amely szerint Románia minden évben megünnepli a trianoni szerződést. „Továbbra is kérdés, hogy mire jó ez a törvény, kinek használ? Mi úgy véljük, ezzel újból meg akartak sérteni bennünket, hiszen mi, magyarok mit tudnánk ünnepelni, hiszen a gyulafehérvári ígéreteket sem tartották be. Akkor éreznénk teljes jogú állampolgároknak magunkat, ha van szabad a nyelv- és szimbólumhasználat, illetve autonómia, de mindezekről még beszélni sem hajlandó a román hatalom” – fogalmazta meg Kulcsár Terza József.

Az EMSZ-színekben megválasztott RMDSZ-képviselő arra kérte a sepsiszentgyörgyieket, ne dőljenek be a Calea Neamului szélsőjobboldali szervezet provokációjának, hiszen ugyanazok a hőbörgők érkeznek pénteken Sepsiszentgyörgyre, akik Úzvölgyében is provokáltak. „Vegyünk részt méltó módon saját rendezvényeinken, és ne dőljünk be a provokációjuknak”– fogalmazta meg Kulcsár Terza József.

A „magyar hipnózist” törnék meg

Idén is sepsiszentgyörgyi Trianon-ünnepségre toborozza híveit az úzvölgyi temetőfoglalást megszervező Calea Neamului. A szervező, Mihail Târnăveanu közösségi oldalán megfogalmazott felhívásában kifejti: idén többen lesznek, és szervezettebbek, mint tavaly, amikor a járványügyi korlátozások és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat „nem barátságos hozzáállása” ellenére mintegy százan gyűltek össze a városban.

Mihail Târnăveanu kifejti: azért Sepsiszentgyörgyön gyűlnek össze, mert veszélyesnek tartja, hogy Kovászna és Hargita megyében csak magyar művelődési, társadalmi, vallásos és gazdasági élet van, és azért van szükség arra, hogy az ország minden megyéjéből megjelenjenek a románok, hogy megtörjék a „magyar hipnózist”. Ehhez két óriásmolinót használnak, egyiken a román hadsereg 1916-os, Kárpátokon való átkelése, a másikon az 1918-es Gyulafehérvári Nemzetgyűlés lesz látható.

Az akciójuk betiltásával csak mozgósítanák híveiket

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) társelnökei – Mezei János és Csomortányi István –  közleményben szólították fel Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert, hogy ne adjon közterület-használati jóváhagyást és akadályozza meg a rendezvényt, hiszen Târnăveanu és egyesülete kulturális eseménynek álcázott, nyíltan magyarellenes tüntetést szervez Sepsiszentgyörgyön.

A Calea Neamului hagyományt teremtene a székelyföldi ünneplésből

Antal Árpád érdeklődésünkre elmondta: ezek a rendezvények nem engedélykötelesek hanem mindössze bejelentés-kötelesek, így a polgármesteri hivatal nem tilthatja be azokat. „Egyértelmű, hogy provokálni akarnak, ám azt tehetjük, hogy ebben a helyzetben bölcsek maradunk”– fogalmazta meg a polgármester, aki szerint nem megoldás, hogy betiltják a rendezvényt, hiszen azzal csak azt érnék el, hogy mozgósítanák a még passzív híveiket és még többen jönnének a városba. Antal Árpád szerint a sepsiszentgyörgyi román közösség adhatna frappáns választ az őket képviselni akaró, más vidékekről érkező „hőzöngőknek”.

Kapcsolódók

Kimaradt?