banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Sepsiszentgyörgyön ünneplik Trianon centenáriumát a román nacionalisták

Június 4-én, csütörtökön Sepsiszentgyörgyre toborozza híveit a Calea Neamului (A Nemzet Útja) Egyesület. Antal Árpád, a háromszéki megyeszékhely polgármestere nyugalomra inti a lakosságot.

A Mihai Tîrnoveanu brassói orvos által vezetett román nacionalista szervezet Facebook-oldalán fogalmazott meg felhívást, miszerint a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójára, csütörtökön 14 órától „román verses-zenés” kulturális rendezvényt szerveznek a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul-szobornál.

„Június 4-én Sepsiszentgyörgyre megyünk, ahol a magyar irredentizmus ma sem ismeri el a trianoni békeszerződést, azt, hogy Erdély román föld. Tiszteljük azok véráldozatát, akik harcoltak és meghaltak a nagy egyesülésért, a bocskoros paraszt-katonákat és az tábornokaikat, akik megszentelték ezt az áldozatot az 1919-es hadjárattal, amely augusztus 4-én Budapest elfoglalásával ért véget, amikor felszabadították Magyarországot a kommunizmus alól. A trianoni aláírás tintájában ezeknek a románoknak a vére van, akik az égbe emelkedtek egész Romániáért. Román testvérek, a szívünk mélyéről mondjuk: együtt megyünk Istennel előre a román nemzet győzelméért” – írják a Calea Neamului szervezet Facebook oldalán.

 

Mihai Tîrnoveanu saját Facebook oldalán pedig pontosítja: „azért megyünk Sepsiszentgyörgyre és nem Brassóba, Iași-ba vagy Craiovára, mert ott az irredenta magyarok nem kérnek autonómiát”. Hozzáteszi: Sepsiszentgyörgyön évről évre „elsiratják a trianoni egyezményt”, ezért „ott szükséges, hogy látható legyen a román zászló, és hallhatók a román versek és énekek”, hogy „mindenki megértse, amit száz év alatt nem értettek meg: Erdély román föld, Hargita és Kovászna a román nemzetállam részei, és a román nyelv az egyetlen hivatalos az országban” – írja Mihai Tîrnoveanu.

 

Antal Árpád nyugalomra inti a sepsiszentgyörgyieket

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat engedélyezési bizottságában szerdán tárgyalták a Calea Neamului Egyesület beadványát, amellyel a június 4-i rendezvényük engedélyezését kérték. Antal Árpád polgármester arról tájékoztatott, hogy a jogszabályok értelmében a kulturális rendezvények esetében a szervezőknek csak bejelentési kötelezettségük van, azt nem kellene az önkormányzatnak engedélyeznie. A koronavírus-járvány miatti veszéhelyzetben kiadott miniszteri rendelet szerint a szabadtéri kulturális rendezvények esetében a szervezőknek egy járványtani stratégiát is be kell mutatniuk.

A polgármester szerint Mihai Tîrnoveanu szerdán bemutatta ezt a járványtani stratégiát az önkormányzatnak, illetve az engedélyezési bizottságban részt vevő csendőrség és rendőrség képviselőinek. Ezt továbbküldték a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóságnak véleményezésre, és az alapján döntenek az engedélyezésről.

„Kezeljük ugyanazzal a nyugalommal és önbizalommal ezt a megnyilvánulást, mint amikor december elsején provokátorok érkeznek a városba. Mindig legyen szem előtt, hogy ezek jönnek és hazamennek, de mi itt kell maradjunk” – fogalmazta meg felhívását a sepsiszentgyörgyiek irányába Antal Árpád polgármester.

A Mihai Tîrnoveanu által képviselt Calea Neamului román nacionalista szervezet korábban több vitatott megítélésű, magyarellenes akciót is szervezett, így pár napja az úzvölgyi katonatemetőben szervezett ünnepséget. Tavaly megemlékeztek Budapest elfoglalásáról a Román Hősök Napján. Tavalyelőtt hívei cirkuszt rendeztek a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu román színházi társulat egyesülés témájú, december elsején bemutatott előadás miatt, mert nem tetszett nekik a darab.

(Nyitókép forrása: Calea Neamului Facebook-oldal)

 

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?