Idén még nem lesz hivatalos ünnep a Trianon-évforduló napja Romániában

Eddig nem hirdette ki Klaus Iohannis államfő a június 4-ét hivatalos román ünnepnappá nyilvánító „Trianon-törvényt”, így már nincs esély arra, hogy csütörtökig, a békeszerződés megkötésének századik évfordulójáig hatályba lépjen a jogszabály.

A törvényt május 13-án fogadta el döntő házként a képviselőház, és május 19-én jutott el az elnöki hivatalba. Az alkotmány szerint az államfőnek húsz nap áll rendelkezésére, hogy visszaküldje megfontolásra, megtámadja az alkotmánybíróságon, vagy kihirdesse a jogszabályt – magyarázta kérdésünkre Márton Árpád RMDSZ-es parlamenti képviselő, a szabályzatfelügyelő bizottság alelnöke.

A politikus kérdésünkre megerősítette, hogy a törvény legkorábban a Hivatalos Közlönyben való megjelenéstől számított három napon belül léphet hatályba, ezért ha kedden éjfélig meg is jelenne, akkor is legkorábban péntektől alkalmazható. Márton Árpád azonban hozzátette, hogy nem követte figyelemmel a törvény útját, így nem tudja, jelenleg melyik fázisnál tart a procedúra.

A Trianon-törvény nem szerepel az elnöki hivatal honlapján a kihirdetett jogszabályok között, és a törvény parlamenti adatlapja szerint sem írta még alá az államfő. Csoma Botond jogász-képviselő a Maszolnak megerősítette: ez azt jelenti, hogy Klaus Iohannis még nem hirdette ki a jogszabályt.

Az első világháborút lezáró, és a Magyarországot területe kétharmadától megfosztó trianoni békeszerződés napjának, június 4-nek a hivatalos román ünnepnappá nyilvánítását azután kezdeményezte a magyarellenességéről hírhedt Titus Corlățen szociáldemokrata párti szenátor, hogy tavaly a magyar országgyűlés a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at, amikor is Trianon 100. évfordulójára emlékezünk.

A jogszabály szerint ezen a napon „a történelmi esemény jelentőségét népszerűsítő rendezvényeket tartanak” a román helyhatóságok, amelyhez az állami és helyi költségvetési forrásokat rendelhetnek. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök múlt heti, Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel tartott közös kolozsvári sajtótájékoztatóján kifejezte, reményét, hogy az elmúlt hetek magyarellenes megnyilvánulásait Klaus Iohannis államfő nem tetézi a törvény kihirdetésével.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?