A sepsiszentgyörgyiek közösen éneklik a „magyar összetartozás himnuszát”

Közös éneklésre hívják a sepsiszentgyörgyieket a város főterére a Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én, kedden. A háromszéki megyeszékhely is csatlakozott ahhoz a határokon átívelő kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy énekléssel erősítsék a magyar közösséget.

A megmozdulásra június 4-én, kedden 12 órától kerül sor Sepsiszentgyörgy főterén a kőszínpadnál, ahol mindazok, akik bekapcsolódnak, Szarka Tamás Kézfogás című dalát énekelhetik közösen a városban működő kórusok tagjaival.

A határokon átívelő mozgalom Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapítója, Kossuth-díjas énekes, zenész, zeneszerző, költő ötlete alapján indult el és a 99 éve aláírt trianoni békeszerződésre kíván megemlékezni június 4-én. Ez a nap kilenc éve a magyar nemzet összetartozásának ünnepe is. „A hazájuktól elszakított magyarokat az összetartozásba vetett hit tartja össze, és ez egyben megmaradásuk záloga is. A külhoni magyarság megőrizte nyelvét, kultúráját, nemzetéhez való ragaszkodását. Trianon terhét akkor tudjuk levetni magunkról, ha hiszünk a magyarság jövőjében, ezért fontos, hogy egy közös énekléssel erősítsük a magyarság nemzeti összetartozását a fiatalok körében”, fogalmazták meg a www.kezfogas.eu honlapon.Június 4-én, magyarországi idő szerint 11 órakor Szarka Tamás Budapesten, az Országháza előtt, a Kossuth téren fogja elénekelni a Kézfogás című dalát, 7000 gyerek kíséretével. Ugyanebben az időben a dal felcsendül Erdély, Vajdaság, Felvidék és Magyarország több mint 100 településén. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozik Sepsiszentgyörgy is, így a dal a város összevont kórusának előadásában lesz hallható, velük közösen énekelhetnek a városlakók, kedden 12 órától a Kőszínpadnál. Az esemény hivatalos oldalán közzétett adatok szerint Erdélyben Sepsiszentgyörgy mellett hasonló közösségi éneklésre kerül sor a Kolozs megyei Magyarbikalon a Református Egyházközség szervezésében-, Bihar megyében Bihardiószegen-, Déván a dévai Szt. Ferenc Alapítvány szervezésében és a Hargita megyei Újszékelyen.

Megemlékezés Sepsiszentgyörgyön

A Sepsiszéki Székely Tanács idén is Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet parkban a volt országzászló helyénél emlékezik a trianoni diktátum 99. évfordulóján. Az eseményre június 4-én, kedden 17.30 órától kerül sor, tájékoztatott a szervező Gazda Zoltán. A Magyar Összefogás Napi megemlékezésen beszédet mond az RMDSZ képviseletében Benkő Erika parlamenti képviselő, az MPP képviseletében Nagy Gábor és az EMNP képviseletében Tatár Imola, illetve külön meghívottként Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke. Énekel Mátis Adrienn, verset mond Tomsa Johanna.

Gazda Zoltán rámutatott, hogy az alkalom kapcsán a Székely Nemzeti Tanács aláírást gyűjt a nemzeti régiókért törvénykezdeményezéséért, melyre egy millió aláírást kell egy év alatt 7 EU-s országból összegyűjtenie. Az aláírási standok a Gróf Mikó Imre szobor előtt lesznek 12-19 óra között.

Kapcsolódók

Kimaradt?