Ízelítőt kaptunk a Sepsiszentgyörgyön készülő István, a király rockoperából

Sepsiszentgyörgyön zenés sajtótájékoztató keretében mutatták be a készülő székelyföldi nagyprodukciót, az István, a király rockoperát.

Ez alkalommal újabb szereplők mutatkoztak be és adtak ízelítőt a legendás rockoperából. Fotók: Kristó-Gothárd HunorAz eseményen a produkciót finanszírozók képviseletében jelen volt Demeter Szilárd a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, Tamás Sándor háromszéki tanácselnök és Dancs Zsolt az előadás producere.

Az ízelítőként bemutatott dalok meghallgatását követően Demeter Szilárd megállapította, hogy az István, a király rockopera székelyföldi változata olyan színvonalon szólal meg, amely bárhol a világon megállná a helyét. Felidézte, amikor a sepsiszentgyörgyiek megkeresték az ötlettel, hogy a rockoperát székelyföldi, erdélyi előadókkal és élőben szeretnék színre vinni, azonnal támogatta. A rockzenészként is ismert miniszteri biztos a sepsiszentgyörgyi zenészeket dicsérte és kiemelte, hogy Kerezsi Csongor, az előadás rockzenekarának basszusgitárosa Közép-Európa egyik legjobbja, illetve megemlítette azt is, hogy a produkcióban Koppány szerepét játszó Baricz Gergő annak a zenekarnak az énekese, ahol ő maga a basszusgitáros.

„Magas a léc, de átugrunk minden akadályt!”

Az István, a király produkció lesz a legnagyobb kulturális projekt a város életében, állapította meg Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere rámutatott, hogy a produkció 245 személyt foglalkoztat, akiknek fele sepsiszentgyörgyi. Az elöljáró ugyanakkor bejelentette, hogy az eredetileg tervezett négy előadás helyett ötször mutatják be a rockoperát a Sepsi Arénában. „Több mint tíz éve elkezdtünk építkezni azért is, hogy a székelyföldi kulturális erőteret megjelenítsük”, állapította meg Tamás Sándor, aki a zenei produkció székelyföldi dimenziójáról beszélt és rámutatott, hogy az előadásban fellépnek többek között a Háromszék Táncegyüttes, az Udvarhely Néptáncegyüttes és a Bekecs Néptáncegyüttes táncosai is.

„Magas a léc, de átugrunk minden akadályt”, állapította meg Dancs Zsolt producer, aki elmondta, már a sorpróbák zajlanak mind a két szereposztással. Hetente tartanak a zenekari és kóruspróbákat, havonta szerveznek többnapos műhelymunkákat, a 245 ember családdá kezdett összeállni. „Augusztus 9-én beköltözünk a Sepsi Arénába, és az augusztus 20-i bemutatóig ki sem jövünk onnan” – mondta a Sepsiszentgyörgyön készülő előadás producere.

Egyenrangúsítani kell a magyar popkultúrát!

A székelyföldi István, a király produkciónak fontos üzenete van a magyar nemzet számára. „Izomból tolom ezt a projektet”, mondta Demeter Szilárd, aki szerint a pandémiás, globalizált világ ellenszere a közösségépítés. Erre nincs jobb művészeti alkotás, mint az államalapítás történetét megidéző István, a király rockopera, amelynek az üzenete augusztus 20-án és az azt követő napokban Sepsiszentgyörgyön csendül majd fel.

Demeter Szilárd arról is beszélt, hogy tavaly elkészült a magyar könnyűzenei stratégia, amely mentén Kárpát-medencében gondolkodnak, szélesebbre nyitják az ollót és becsatornázzák a tehetségeket. A Maszol érdeklődésére, hogy ennek a stratégiának milyen elemei vannak, amelyek Magyarország határain túl élő zenészeket célozzák, Demeter Szilárd kifejtette: a magyar popkultúra jelenleg „fej-nehéz”, azaz túlságosan Budapest központú, holott a magyar fővároson kívül is rengeteg tehetség van. A miniszteri biztos szerint egyenrangúsítani kell a magyar popkultúrát.

Érdeklődésünkre elmondta: a magyar könnyűzene stratégia sokrétű, ám többek között tartalmazza az infrastruktúra megerősítését, hogy a zenekaroknak legyen ahol játszaniuk, illetve áthangolják a Petőfi Rádió programkínálatát és egyeztetnek a kereskedelmi rádiókkal is, hogy színesítsék és keringessék egymás között a zenei tartalmakat, mindezt úgy, hogy a minőség és értékelvűség legyen a szempont. Emellett Erdélyben is minden régióközpontban zenei tehetséggondozó központokat hoznak létre, ahol zenére tanítják a gyerekeket.

A sajtóbemutatón az újonnan bemutatott énekesek és a kórus részleteket adott elő az István, a király rockoperából. A Mondd, te kit választanál? dalt Ferencz Csaba és Demeter Elemér énekelték a regős szerepében. A Veni lumen cordium! dalt a kórus mellett Rózsa Imre és Kádár Barna Zsolt (Asztrik szerepében) valamint Bagoly Barna, Hajdú Lóránd és Fórika Balázs a térítőpapok szerepében énekelték. A Hála néked fejedelem! dalt Pakot István (Vecellin szerepében), Babos László (Hont szerepében) és Lőfi Gellért (Pázmány szerepében) mutatták be. A Töltsd el szívünk fényesség! című dalban újabb főszereplők mutatkoztak be, így Molnár József (István szerepében) és Koszorús Krisztina (Gizella szerepében). Az Abcug István című dalt pedig Rétyi Zsombor, Kiss László, Sárdi Hunor főurak és Baricz Gergő (Koppány szerepében) énekelték.  

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?