Kiderült, ki alakítja az István, a király főszerepeit augusztus 20-án Sepsiszentgyörgyön

Egy éve zajlik a háttérmunka az augusztus 20-ára tervezett székelyföldi István, a király előkészítésére: próbál a rockzenekar, lezajlott a szereplőválogatás, ezekben a napokban pedig az egyéni próbákat a csoportos felkészülés váltotta fel. A háromszéki Árkoson háromnapos összerázó műhelymunka zajlik, ahol szimultán, több helyszínen próbálnak az előadók, hogy augusztus 20-án a sepsiszentgyörgyi Sepsi Arénában bemutassák Szörényi Levente és Bródy János legendás alkotásának székelyföldi változatát. Szerda este zártkörű sajtóbemutatón adott zenei ízelítőt a készülő nagyprodukcióból a szereposztás egy része.

Szilágyi Zsolt Herbert sepsiszentgyörgyi karnagy, zenei vezető, énekes-korrepetitor egy évvel ezelőtt fogalmazta meg az ötletet, hogy hozzanak létre egy olyan nagyprodukciót, amelyben a legendás István, a király rockoperát élőben és kizárólag erdélyi, székelyföldi előadókkal mutassák be Sepsiszentgyörgyön, ezáltal egyrészt előtérbe helyezve a helyi tehetségeket, másrészt fellépési lehetőséget biztosítva számukra a járványhelyzetben.Farkas Lóránd ízelítőt nyújt István, Zöldi Lara pedig Réka szerepéből a szerdai sajtótájékoztatón | fotók: Kristó-Gothárd Hunor

A sepsiszentgyörgyi zenészekből álló rockzenekar egy éve próbál, hozzájuk csatlakozik a 35 tagú szimfonikus zenekar, 150 tagú kórus és 60 tagú tánckar, valamint statiszták és közreműködők, sorolta Dancs Zsolt producer, aki szerint a produkció komolyságát az is alátámasztja, hogy a jogtulajdonosok és az eredeti szerzők is támogatásukról biztosították a stábot. „Erdély megérdemel egy ilyen előadást, izgalommal várom a rockopera székelyföldi újjászületését” – mondta videóüzenetben Bródy János. Szörényi Levente felidézte a 2003-as csíksomlyói produkciót, ahol félmillió néző ünnepelt együtt. Mindketten azt fogalmazták meg, hogy szeretnének jelen lenni az augusztus 20-i, sepsiszentgyörgyi bemutatón.

A szerda esti sajtóbemutatón a társulat egy része részleteket énekelt a rockoperából. A rockzenekar tagjai: Pál Zakariás - zongora; Sztakics István Attila - szintetizátorok; Makkai Kálmán - szólógitár; Lőrincz Imre - ritmusgitár; Szabó Szabolcs - ritmusgitár; Kerezsi Csongor - basszusgitár; Pál Gábor - dobok.

„Számomra egyértelmű volt, hogy ha egyszer lesz Erdélyben István, a király, akkor Szentgyörgyhöz köze lesz. Boldog vagyok, hogy megélhetem ezt a pillanatot. Ez a rockopera 100 év múlva is üzenettel tud bírni a Kárpát-medencében” – mondta Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere felidézte a rockoperához kötődő emlékeit, hogy Erdélyben mindenki Koppány akart lenni, Magyarországon pedig majdnem mindenki István. Antal Árpád bejelentette, hogy az előadás augusztus 20-i bemutatója után, az azt követő napokban még három alkalommal játsszák az István a király darabot a Sepsi Arénában.Baricz Gergő lesz a nagyprodukció egyik Koppánya

„Korszakalkotó lépés, amit kitaláltak a kezdeményezők, ezt mi önkormányzatként támogatni fogjuk – a kitűnő, táncos lábú lányoktól kezdve a keménykezű legényekig. 1983-ban sokan hallottuk, hogy »valakinek holnap le kell győzni a sötétséget, valakinek át kell írni a régi meséket«, de akkor nem gondoltuk, hogy idén fog ez megtörténni. Biztos vagyok benne, hogy augusztus 20. méltó ünnepére az István, a király beérik” – fogalmazott Tamás Sándor háromszéki tanácselnök.

Az előadást dupla, illetve tripla szereposztással játsszák majd, a sajtóbemutatón szereplők egy részét mutatták be: István szerepében Farkas Lóránd, Koppány szerepében Baricz Gergő és Dombi Sándor, Réka szerepében Zöldi Lara, Laborc szerepében Váta Lóránd, Sarolt szerepében Zsigmond Éva Beáta, Torda szerepében Szabó Előd, Szabó Hunor és Mihály Ernő, a főurak szerepében Oláh Badi Alpár, Lőfi Gellért és Kozma Attila mutatkozott be.

Az előadás rendező-koreográfusa, Orza Călin felidézte, hogy tinédzserként karcosra hallgatta az István, a király lemezt, majd alkotóként ott találta magát 2003-ban Csíksomlyón. „Jött a telefon Szilágyi Zsolt Herberttől, hogy nekünk, itt, székelyföldi produkcióként kell ezt megcsinálni. Csak annyit mondtam neki: te őrült vagy! Aztán eltöltöttünk három olyan napot, amelyek feljogosítanak arra, hogy reménységgel mondjam ki, hogy ez az előadás augusztus 20-án egy nagyszerű ünnepben fog csúcsosodni” – emelte ki a rendező.

Werner Gábor, a produkció karmestere rámutatott: a rockzenekarban mindenki kiváló képességű muzsikus, mind hangszeres játékban, mind lelkesedésben, akik igazi csapatként dolgoznak együtt, ezért teljes nyugalommal vág neki a feladatnak. „Azt kívánom, hogy a szimfonikus zenekarral kiegészülve, erős lelki töltettel álljanak majd színpadra augusztus 20-án. A szimfonikus muzsikusokkal 15-20 éve dolgozom együtt, ők szintén szakmájuk kiválói. Bízom benne, hogy ha ők is megkapják ezt a spirituszt, amit a rockbanda nyújtani tud, akkor ez a közösség teljesen összekovácsolódik a bemutatóra.”

Az alkotóstáb: Szilágyi Zsolt Herbert, ötletgazda, zenei vezető, énekkorrepetítor; Zakariás Zalán művészeti tanácsadó; Cserkész Emese énekkorrepetítor; Tőkés Csaba Zsolt és Bordás Attila koreográfus és tánckorrepetítor; Kolumbán Zenge, gyártásvezető; Orza Călin, rendező-koreográfus. A technikai részt az Alfa Sound - Fábián Levente vezetésével végzi.

Kapcsolódók

Kimaradt?