A sepsiszentgyörgyi románok közönye mellett ünnepelte Trianont a román szélsőjobb

Hozzávetőleg száz, túlnyomó többségében más megyékből érkezett román hazafi – a helyi román közösség közönye mellett – ünnepelte a trianoni békeszerződés aláírását Sepsiszentgyörgyön.

A szervező Calea Neamului szélsőjobboldali egyesület vezetője, Mihail Târnăveanu meghívására bukaresti, bákói, buzăui és botoşani-i autókkal érkeztek Sepsiszentgyörgyre Trianont ünnepelni június 4-én, pénteken. Este 6 órakor az Állomás negyedi román katona szobránál rendezték soraikat a többnyire népviseletbe öltözött ünneplők, nemzeti színű zászlókat emeltek magasba és megkoszorúzták a szobrot.

A szerző felvételei

Miközben a gyülekező ünneplők miatt a város Brassó felőli kijáratánál hatalmas dugó alakult ki, a szervező Mihail Târnăveanu emlékeztette a résztvevőket, hogy „101 éve írták alá a Trianoni békeszerződést a románok vérével”. Kifejtette, hogy a békeszerződés nem a nagyhatalmak ajándéka volt Románia számára, hanem annak a román katonai győzelemnek az eredménye, amikor 1919-ben a román hadsereg elfoglalta Budapestet és kész tények elé állította a nagyhatalmakat.

Trianon, Trianon! – Dinamó, Dinamó!

A más megyékből érkezett ünneplők este 8 óra tájékán indultak el az Állomás negyedből városközpont irányába, egy autóból hazafias dalok szóltak, és amikor a főtér irányába kanyarodtak, hangosan skandálták, hogy „Trianon! Trianon!”. Egy helyi román fiatalokból álló csoport fociszurkolóknak nézte a felvonulókat és lelkesen kiabálták „Dinamo! Dinamo!”.

A Mihai Viteazul szoborcsoport elé érkezve az ünneplők kifeszítettek egy nagyméretű molinót, amin azt írta: „Lăsați frustrările deoparte, Trianon este dreptate” (Hagyjátok a frusztrációkat, Trianon az igazság). Mihai Târnăveanu felkérte a velük együtt érkezett fiatalokból álló kórust, hogy  „hozzák el Úzvölgye lángját” és énekeljenek hazafias dalokat.

Az esemény főszervezője a dalok között több rövid beszédet is mondott, amelyekben többek között bírálta az országos román sajtót, amiért nem a Kovászna megyei román médiából, hanem a helyi magyar sajtóból veszik át az eseményről szóló információkat. Ezt követően azt is bejelentette, hogy június 13-án ismét az úzvölgyi katonatemetőbe vonulnak, hogy megemlékezzenek az első világháborúban elesett román katonákra és, hogy jelenlétükkel nyomatékosítsák, hogy a katonatemetőben az 52 betonkeresztnek a helyén kell maradnia.

Az eseményen – a helyi román közösség képviseletében – felszólalt Maria Graur, az Astra Egyesület elnöke, a Mesagerul de Covasna hírportál igazgatója, aki békülékeny hangot ütött meg és kifejtette: át kell lépnünk a gyűlöleten, és kezet kell nyújtanunk egymásnak az Európai Unióban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?