Négy magyar fiatalt gyanúsítanak a sepsiszentgyörgyi szoborrongálással

A Kovászna megyei rendőrség tájékoztatása szerint négy, 16 és 17 év közötti fiatalt gyanúsítanak azzal, hogy szombatra virradó éjszaka összefestették és megrongálták a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul-szoborcsoport talapzatát. A Maszol értesülése szerint mind a négy kiskorú magyar nemzetiségű.   

A rendőrség szerint szombatra virradó éjjel ketten festették fel a Trianon 1920 feliratot és a piros, fehér és zöld színt a városközponti szoborcsoport talapzatára, és több márványlapot is eltávolítottak. Eközben a másik két fiatal felügyelt, hogy ne érjék tetten őket.

Mint arról korábban beszámoltunk, a rendőrség szombaton kapott lakossági bejelentést, hogy a városközponti szoborcsoport talapzatának hátsó felén megjelent egy festékszóróval fújt felirat és a magyar nemzeti színek. Szombat délután a sepsiszentgyörgyi köztisztasági vállalat, a Tega Rt. munkatársai megtisztították a szobor talpazatát.

A polgármester és a prefektus is elítélte az esetet

„Elkeserítő, hogy százegy év után még mindig szélsőséges hangok uralják a Trianon-évfordulót” – reagált a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul-szobor megrongálására Antal Árpád. A polgármester a hétvégi esemény kapcsán megfogalmazott állásfoglalásában elítéli a provokációt.

„Mi, sepsiszentgyörgyiek nem örvendtünk a román szélsőségesek felvonulásának városunkban, de civilizált türelemmel félrefordítottuk a fejünket. A szoborcsoport talapzatának lefestését is uszító provokációnak tartom, melynek egyetlen célja megrontani a magyar és román helyi közösségek viszonyát”– írta közösségi oldalán Antal Árpád.

Már megtisztították a talapzatoto | Fotó: Facebook

Kovászna megye prefektusa, Ráduly István szintén elítélte a rongálást, és kijelentette: „ez egy sajnálatos tett, amelynek nincs helye sem Sepsiszentgyörgyön, sem Kovászna megyében”. A prefektus szintén felkérte a rendőrséget, hogy a lehető leghamarabb állítsa bíróság elé az elkövetőket. Elmondta, a Trianon-megemlékezés előtt felkérte a feleket, tartózkodjanak a társadalmi békét megzavaró provokatív tettektől, és csalódott, hogy ez mégis megtörtént.

Mint ismert, az incidens szombatra virradó éjszaka történt, egy nappal azt követően, hogy több száz sepsiszentgyörgyi magyar részvételével szerveztek a trianoni békediktátumra való megemlékezést, illetve ezt követően péntek este mintegy száz, túlnyomóan az ország más vidékeiről érkezett román hazafi végigvonult a városon, és a városközponti Mihai Viteazul-szobornál ünnepelte a békeszerződés aláírását. A szobrot ezt követő éjszaka festették össze és rongálták meg.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?