Igazságosabb helyi adó rendszert vezetnek be Sepsiszentgyörgyön

A jelenleginél igazságosabb helyi adó rendszert vezet be a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. Jelenleg ugyanis a város négy földrajzi övezetre van osztva, és annak függvényében kell többet vagy kevesebbet fizetni, hogy az ingatlan mennyire van távol a városközponttól.

Antal Árpád polgármester lapunk érdeklődésére elmondta, nem tartja igazságosnak ezt a besorolást, hiszen a városban az elmúlt években sok infrastruktúra fejlesztés történt, de vannak olyan utcák is ahol időközben megromlott vagy még nem épült ki megfelelő infrastruktúra. Emiatt előfordulhat hogy két egymástól tíz méterre lakó család egyforma ingatlanadót fizet, holott egyikük utcája fel van újítva a másik utca pedig nincs.

A polgármester szerint Sepsiszentgyörgyön a törvény által megengedett legalacsonyabb szinten tartják a helyi adókat, de jövő évtől próbálnak egy igazságosabb övezeti besorolási rendszert életbe ültetni. Kidolgoztak egy objektív kritérium rendszert, amelyet közvitára bocsátottak, így a lakosság a városháza www.sepsi.ro oldalán tanulmányozhatja, mindenki megnézheti hová sorolták utcáját és augusztus 8-ig véleményezheti illetve megteheti módosító javaslatát.

Antal Árpád szerint a marad továbbra is az A, B, C és D övezeti besorolás, de azt többé nem a városközponttól való távolság alapján határozzák meg, hanem egy objektív kritériumrendszer szerint az infrastruktúra és a közbiztonság minőségének alapján sorolnak be minden utcát annak függvényében, hogy történtek-e ott új beruházások illetve mennyire évültek el a régebb végzett korszerűsítések. Ez szerint figyelembe veszik az út, járda, közvilágítás, csatornázás állapotát, a városközponttól illetve ipari övezettől való távolságot és közbiztonság minőségét.

Antal Árpád szerint amennyiben jövő év januárjától életbe lép az új helyi adó rendszer előfordulhat, hogy egy város szélén lévő, de ipari övezettől távol eső, felújított és közbiztonság tekintetében is jónak mondható utca a jelenlegi D övezetből B övezetbe kerül, így némileg emelkedik a helyi adó mértéke, viszont egy városközponthoz közeli, de nem elég jó infrastruktúrával rendelkező A övezetben lévő utca leminősül, és kevesebb adót kell fizessenek az ott lakók.  

Kimaradt?