banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Város- és közösségépítés járvány idején – merre tart Sepsiszentgyörgy?

„Az a célom, legyen ez a város olyan, hogy húzzuk ki magunkat, ha Sepsiszentgyörgyről van szó, hogy legyen, amire büszkék legyünk, mi, akik itt élünk” – fogalmazta meg Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere kedden vonta meg az elmúlt egy év mérlegét a város és közösségépítés terén, ugyanis október 26-án pontosan egy éve, hogy elkezdte negyedik mandátumát.

Sepsiszentgyörgy szociológus végzettségű polgármestere rámutatott, hogy a járványhelyzet rányomta bélyegét az elmúlt időszakra és egy új törésvonal alakult ki a társadalomban, amely erősebb az etnikai, szociális és politikai törésvonalaknál. Most megtörténik, amire korábban nem is gondoltak, hogy egy platformra kerül a székely hagyományőrző huszár és Diana Șoșoacă vakcinaellenes szenátor, állapította meg Antal Árpád.

Fotók: Vargyasi Levente

„Azt emelném ki, hogy sikerült megmaradnunk ebben a megbolydult világban ép ésszel, emberként és közösségként”, fogalmazta meg a sepsiszentgyörgyi polgármester, aki bízik abban, hogy a városvezetésnek is szerepe volt abban, hogy a közösség nem esett szét. A rengeteg összeesküvés-elmélet között kellett olyan felelős önkormányzati döntéseket hozni, hogy ne mélyítsék az ellentéteket.

Jelentős ingatlanokkal gyarapodott Sepsiszentgyörgy vagyona

Az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően 28 millió lej szabadon felhasználható pénz érkezett Sepsiszentgyörgyre, mutatott rá Antal Árpád, aki szerint jelentős ingatlanokkal sikerült a város vagyonát gyarapítani, így megvásárolták a volt Dohánygyár épületét és területét, megszerezték a központi piac melletti sportbázis területét és épületeit, Sugásfürdőn megvásárolták a Phoenix panziót, illetve a Jókai Mór utcai volt tyúkfarmot, ahová egy fiataloknak szánt lakónegyedet építenek. Emellett a magyar állam támogatásával megépült a Sepsi OSK focicsapat stadionja és sikerült felújítani a város legrégebbi műemlék épületét, a református vártemplomot. A megvalósítások között említette, hogy Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely és Kovászna megye önkormányzatainak összefogásával létrejött az Ágyúsok felnőtt jégkorongcsapat. Ugyanakkor olyan népszerű akciók indultak a városban, mint a Lábbusz program vagy a Csíki Sándor program.

Önkormányzati munka: ami van, az már nincs

Antal Árpád szerint fontos a percepció, mert Sepsiszentgyörgyön természetes, hogy vannak eredmények, ezért esetenként a nagy ügyek sem tűnnek nagy ügynek. „Az önkormányzati munkában ’ami van, az nincs’, amit megvalósítottunk, az embereket már nem foglalkoztatja, hanem az foglalkoztatja, ami még nincs meg, és ez valószínű így van rendjén” – mondta az elöljáró.

Antal Árpád szerint a jövőtervezés is része volt az elmúlt egy esztendőnek, hiszen sok beruházás kapcsán most jutottak oda, hogy a következő két-három évben láthatják megvalósulni, ilyen egyebek mellett az Állomás negyedbeli tó korszerűsítése, a város kerülőútjának megépítése, a Sapientia egyetem kampusza, a jégcsarnok megépítése és a belső városmag megnyitása.

Legyen aki használja az infrastruktúrát

Egyensúlyt kell találni a közösségépítés és az infrastruktúra fejlesztés között, mert hiába építenek utat és hidat, ha azokon idővel nem lesz, aki járjon. Antal Árpád kiemelte az István, a király rockopera székelyföldi nagyprodukciót, amely az eddigi legnagyobb kulturális projekt volt a város történetében, ugyanakkor egy bátor kezdeményezés járvány idején, amivel segíteni kívánták a helyi művészeket. A rockopera sikere túlszárnyalta a kezdeti elvárásokat és biztosan lesz utóélete is, mondta a polgármester. Emellett sikeres volt a Gaia nevű fényinstalláció bemutatása a központi parkban.

Sepsiszentgyörgy önkormányzata az online oktatáshoz támogatást nyújtottak okoseszköz-vásárlásra a diákoknak, pedagógusoknak és nagycsaládosoknak. Hatékonynak bizonyult az önkormányzat saját roncsautó-programja, mintegy 500 gépkocsit vontak ki a forgalomból és több program által támogatják a helyi vállalkozásokat. Sikerült véget vetni az évtizedes zászlóvitáknak, miután a kormány hivatalosította Sepsiszentgyörgy és Kovászna megye zászlóit, sorolta Antal Árpád.

Ne legyen közösségi vezető aki nem mer döntést hozni

„Nem mandátumokban, hanem nemzedékekben gondolkodom. Ne legyen közösségi vezető az, aki nem mer népszerűtlen döntéseket meghozni és közép- vagy hosszútávon gondolkodni” – fogalmazta meg Antal Árpád, aki szerint meg kell hozni azokat a döntéseket, amelyekről tudják, hogy a közösségnek hosszútávon jót hoznak, mert az emberek idővel rá fognak jönni arra, hogy tulajdonképpen az ő érdekükben történtek ezek a döntések. „Nekünk az a feladatunk, hogy mindenki egyről a kettőre tudjon jutni, mindenki a következő években tudjon egyet lépni előre”, mondta az elöljáró.

„Nekem az az álmom, hogy Szentgyörgy az a közepes méretű város legyen, amelyik biztosítani tudja a kisvárosok összes előnyét és a nagyvárosok szolgáltatásait”, mondta Antal Árpád, aki szerint az a sok program, amit elindítottak, arról is szól, hogy a sepsiszentgyörgyiek „kihúzzák magukat és legyenek büszkék a városukra”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?