Antal Árpád: állítsuk iránytűnket arra, ahol a józan gondolkodás uralkodik és őrizzük meg a békét!

„Ismét együtt vagyunk! El sem tudom mondani, hogy mekkora öröm ma végre látni Önöket!” – így köszöntötte március 15-ei beszédében Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester a város főterén összegyűlt több ezer ünneplőt.

Sepsiszentgyörgyön ismét benépesült a piros-fehér-zöld színű szívekkel és kokárdákkal díszített főtér, hasonlóan a koronavírusjárvány előtti időkhöz. Fiatalok és idősek, családok és baráti társaságok magyar és székely zászlókat lengetve gyűltek össze, hogy ismét megéljék a közösségi érzést és tisztelegjenek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt.

A szerző felvételei

Akárcsak a pandémia előtti években délelőtt, a város vezetői és az iskolák tanulói megkoszorúzták a sepsiszentgyörgyi emlékhelyeket. Délután a város két széléről, a Szemerja és az Állomás negyedekből indult a lovas, zászlós felvonulás, amelyhez csatlakoztak a városlakók, így sokan érkeztek meg a főtérre. Hagyomány szerint a város vezetői, intézmények, politikai és civil szervezetek képviselői megkoszorúzták az Erzsébet parkban lévő 1848–49-es honvédemlékművet.

„Állítsuk iránytűnket arra, ahol a józan stratégiai gondolkodás uralkodik, ahol a vezetők szíve a helyén van és a miénkkel együtt dobban: őrizzük meg a békét és a biztonságot a Kárpát-medencében. Őrizzük meg szabadságunkat!”, fogalmazta meg március 15-ei ünnepi beszédében Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere rámutatott: „gyűjtsünk erőt a kitartáshoz és alázatot a hálához, mert ma itthon, szülőföldünkön, Erdélyben, Székelyföldön, Sepsiszentgyörgyön béke van! Családjaink biztonságban vannak, és bármilyen nehéz időket is éljünk: szabadok vagyunk!”

Antal Árpád felidézte, hogy mindenkit megviselt és sokak közé éket vert a két évvel ezelőtt kezdődött világjárvány, a bezártság, a tehetetlenség és a kétségbeesett igazságkeresés. „A kezdetben tapasztalt szolidaritás sokszor vitává alakult. Ha testünk a betegségből felépült, gyógyítsuk meg közösségünk lelkét is”, buzdított az elöljáró.

Sepsiszentgyörgy polgármestere rámutatott, hogy tőlünk alig pár száz kilométerre szörnyű háború zajlik és arra kérte a megemlékezőket: „fordítsuk fejünket Kelet felé, és mondjuk ki, hogy mélységesen elítéljük az orosz agressziót, mert ártatlan emberek, idősek, asszonyok, gyerekek millióinak életét oltja ki vagy sodorja veszélybe, milliókat tesz földönfutóvá. Legyünk szolidárisak szomszédjainkkal, álljunk ki a kárpátaljai magyarok mellett, és erőnkhöz mérten adjunk meg minden segítséget a háború elől menekülőknek.”

Antal Árpád arra hívta fel a figyelmet hogy a következő hetekben, hónapokban két fontos kihívás előtt állunk és valamilyen formában mindkettő a szabadságunkról szól. „Elkezdődött a népszámlálás és az idén gyűjtött adatok egy évtizedre meghatározzák a teljes erdélyi magyar közösség helyzetét. A következő évtizedben akkora lesz a súlyunk, ahányan ma vagyunk, ahányan vállaljuk etnikai, anyanyelvi és felekezeti identitásunkat, ahányan magyarnak valljuk magunkat”, hívta fel a figyelmet az elöljáró.

Hozzátette: „a másik megmérettetés, amely előttünk áll, a magyarországi választás. Az elmúlt évtizedben olyan sokszor éreztük a magyar kormány kiállását, támogatását – végre, annyi idő után nem voltunk és nem vagyunk egyedül: a magyar számíthat a magyarra! Az áprilisi választáson az dől el, hogy folytatódik a nemzetépítés, vagy visszafordulunk az időben. Ez a választás rólunk szól, a Kárpát-medencében élő magyar emberekről szól, biztonságunkról és békénkről, összetartozásunkról, a magyar nemzet jövőjéről szól”, fogalmazott Antal Árpád. A sepsiszentgyörgyi ünnepségen élőben kivetítették Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének budapesti ünnepi beszédét.

Az eseményen fellépett a Plugor Sándor Művészeti Líceum, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum és a Székely Mikó Kollégium tanulói közössége. Az ünnepség a magyar és székely himnusz eléneklésével ért véget.

Kapcsolódók

Kimaradt?