Nemzeti ünnep: többnapos ünnepségsorozat kezdődött Sepsiszentgyörgyön

Két év kihagyás után a háromszéki településeken újra ünnepi megemlékezéseket tartanak az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére.

Sepsiszentgyörgyön már hétfőn elkezdődik az ünnepség, hiszen este 7 órától a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében néptánccal fűszerezett koncertet ad az Üsztürü Zenekar. A sepsiszentgyörgyi előadáson vendégeik lesznek Nyitrai Marianna énekes és Rácz László cimbalmos, illetve a Kincskeresők Néptáncegyüttes, és  Tőkés Edit, valamint Tőkés Csaba-Zsolt táncművészete egészíti ki az előadást.

Sepsiszentgyörgyön március 15-én, kedden 10.00 és 13.00 óra között az emlékhelyeknél koszorúznak a város elöljárói és az iskolák tanulói. Ezt követően 13.30-tól ünnepi felvonulás kezdődik a Szemerja negyedi Váradi-Bartalis kőtömbös kopjafától valamint az Állomás negyedi eprestetői csata emlékművétől. A felvonulás az 1848–49-es honvéd emlékmű koszorúzásával ér véget az Erzsébet parkban.Fotó: Kovács Zsolt/Archív

Sepsiszentgyörgyön a főtéri ünnepi műsor 15.00 órakor kezdődik a Kincskeresők néptáncegyüttes Üzenet Székelyföldről című előadásával, majd Antal Árpád polgármester ünnepi beszédét hallhatják a résztvevők. A rendezvény diákok ünnepi műsorával, lelkészi áldással, majd a magyar és a székely himnusz közös eléneklésével ér véget. Idén nem marad el a hagyományos ünnepi hangverseny sem. Kedden este 7 órától a színház nagytermében a Georgius és a Csíki Kamarazenekar ünnepi koncertjét hallhatják az érdeklődők.

Forradalmi kisvonat járja a várost

Sepsiszentgyörgyön idén a nemzeti ünnep újdonságaként Forradalmi Kisvonat járatot indítanak. Hétfőn és kedden 9.00, 11.00, 13.00 és 17.00 órától indul a körút, amelynek során olyan történelmi jelentőségű helyszínekre látogathatnak el az érdeklődők, amelyek szorosan kötődnek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc háromszéki történéseihez. A vonatozást megelőzően a résztvevők az Erzsébet parkban találkoznak az „oroszlánoknál”, majd ellátogatnak a megyei könyvtár Gábor Áron-termébe. Ezt követően a könyvtár épülete előtti megállóban felszállnak a kisvonatra, és elindulnak a különböző emlékműveket, emléktáblákat érintő utazásra, Demeter Lajos helytörténész-kutató idegenvezetésével. A körút a könyvtárnál zárul, az aradi vértanúk kopjafáinál.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?