Szabadságot és biztonságot kértek a sepsiszentgyörgyiek a székely szabadság napján

Több százan gyűltek össze csütörtökön a sepsiszentgyörgyi turulmadár obeliszk előtti téren szervezett székely szabadság napja megemlékezésén. Bár az elmúlt években – a járvány idején – is megszervezték az eseményt, ám most a hideg és havazás ellenére is jól láthatóan többen vettek részt a megemlékezésen.   

Gazda Zoltán, az esemény főszervezője bevezetőjében rámutatott: „a szabadság a legdrágább kincsünk és Székelyföld autonómiája jelentené a szabadságunkat, ám a román hatalom ezt nem akarja tudomásul venni”. A Székely Nemzeti Tanács képviselője a folytatásban felolvasta Szili Katalin üzenetét, amelyben a magyar miniszterelnöki megbízott rámutatott: a székely szabadság napja egyrészt emléknap, amikor a hatalom elnyomását elszenvedőkre emlékezünk, másrészt annak az ünnepnapja, hogy a székelység a reménytelennek látszó célokat is képes elérni.

Fotók: Kovács Zsolt

Szili Katalin a székelység két új jelképének nevezte az 1112-es és a 1 269 532-es számot. Előbbi a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán börtönben töltött napjainak a száma, utóbbi pedig a nemzeti régiók európai polgári kezdeményezésére összegyűjtött hitelesített aláírások száma. Szili Katalin ugyanakkor a háborútól szenvedő kárpátaljai magyarság megsegítésére szólította fel a jelenlévőket, de azt is kifejtette: abban bízik, hogy az április 3-i magyarországi választásokon ismét győzedelmeskedik a kiszámítható nemzetpolitika és a biztonság.

A Székely Nemzeti Tanács elnöke, Izsák Balázs a sepsiszentgyörgyi eseményen kifejtette: Székelyföldön van tere az értelmes cselekvésnek, és ha egy közösség élni akar, akkor megszervezi önmagát, és cselekszik. Az SZNT elnöke szerint a székelységnek van elképzelése a jövőjéről, ezért is szervezte meg a nemzeti régiókért szóló európai polgári kezdeményezést. Ha annak hozadékaként létrejön Székelyföld regionális önkormányzása, akkor közelebb leszünk az autonómiához, jelentette ki Izsák Balázs.

A Székely Nemzeti Tanács elnöke leszögezte: Székelyföld területi autonómiája csak a béke és a biztonság körülményei között valósítható meg. „Csak a béke és a biztonság körülményei oszlathatják el a gyanakvás szellemét egy olyan tiszta és demokratikus ügyben, mint Székelyföld jövőjének ügye" – fogalmazott Izsák Balázs.

A szabadtéri megemlékezésen hazafias dalokat énekelt a Kónya Ádám Művelődési Ház férfidalárdája, imát mondott Incze Zsolt református esperes, a város vezetői, illetve politikai és civil szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el, majd a jelenlévők közösen elénekelték a magyar és a székely himnuszt.

Antal Árpád polgármester és Tóth-Birtan Csaba alpolgármester helyezi el a koszorút

A résztvevők a turulszobor előtti térről a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termébe vonultak át, ahol a Székely Nemzeti Tanács átadta a 2021-es év Gábor Áron-díjait a katalán Erika Casajoanának, a magyarországi Sobor Dávidnak és a sepsiszentgyörgyi Toró Attilának. Mindhárom díjazott tevékenyen részt vett abban, hogy az SZNT által kezdeményezett európai polgári kezdeményezésben több mint hét európai országban több mint 1,2 millió támogató aláírás gyűljön össze. A sepsiszentgyörgyi eseményen jelen volt Dabis Attila, az SZNT Magyarországon élő külügyi megbízottja, aki háromévi kitiltás után jöhetett ismét Romániába.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?