'56-os megemlékezés Sepsiszentgyörgyön: ma is az elnyomás ellen kell küzdeni

„Küzdeni kell, más út nincs” – fogalmazta meg az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc örökségének mondanivalóját az események 63. évfordulóján Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, aki szerint, „ha választani kell a cselekvés és nem cselekvés között, mindig a cselekvést válasszuk, mert 1956 tanulsága az, hogy rövid távon ez sok áldozattal jár, de hosszú távon a cselekvőket igazolja a történelem!”

A sepsiszentgyörgyiek október 23-án, szerda este a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán lévő ’56-os emlékparkban gyűltek össze, ahol fáklyákat tartó cserkészek álltak díszőrséget, miközben a forradalmat idéző fotókat vetítettek.

Antal Árpád polgármester felidézte, hogy a román nacionál-kommunizmus „két ököllel ütötte” az erdélyi magyarokat: személyes szabadságukat korlátozta, nemzeti identitásukat a véglegekig üldözte. „Ilyen világ volt ‘56-ban Erdélyben” – mondta a sepsiszentgyörgyi elöljáró. Hozzátette: „Bár azt mondhatnám, hogy a múlt szelleme nem kísért tovább, de sajnos ezt ma, 2019-ben sem mondhatjuk itt, Erdélyben, Székelyföldön. A politikai rendszer változott, de Romániában a nacionalizmus él és virul, túlélte Ceaușescut!”

Antal Árpád beszédében rámutatott: a jelenlegi, a néhai kommunista diktátor szellemét idéző rendszer megpróbálja kirakat-perekkel „lefejezni” a székelyföldi önkormányzatokat, ennek a közösség gyengítése, kivéreztetése, megfélemlítése a célja. „A közösség előtt akarnak hiteltelenné tenni, mert tudják, hogy ha a közösség mögöttünk van, hegyeket tudunk elmozdítani, és ettől félnek. Küzdeni kell, más út nincs!” – jelentette ki Antal Árpád.

A sepsiszentgyörgyi megemlékezésen Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja kifejtette: „A 2010 után megfogalmazott nemzetpolitika és ennek intézményrendszere azt mutatja, megfogadtuk 1956 tanításait. A magyar kormány többet fordított nemzetpolitikai célokra, mint bármikor korábban. Bizakodva tekintünk a jövőbe!” – fogalmazott.

Váncsa Árpád sepsiszentgyörgyi '56-os volt politikai fogoly beszédében az 1956. október 23-i pesti történéseket idézte fel, majd áldást mondott Kovács István unitárius lelkész. A sepsiszentgyörgyi ‘56-os emlékparkban ünnepi műsort tartottak a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai, a Cantus Firmus Vegyes Kar, a Magyar Férfidalárda és az Eufónia Ifjúsági Kamarakórus. A koszorúzást követően a résztvevők az ‘56-os emlékparkból fáklyákkal vonultak át az Erzsébet-parkba, a kommunizmus áldozatai emlékére állított kopjafához, ahol a Vox Humana kamarakórus énekelt.

Kapcsolódók

Kimaradt?