Indulatokat váltott ki a székely szimbólumok használata Marosvásárhelyen

Indulatokat váltott ki Marosvásárhelyen, hogy a székely vértanúk emlékműve körüli tér rendezése során a székely szimbólumokat is használták – írja hírösszefoglalójában az MTI.

Több román nyelvű helyi portál figyelmeztetett péntek délelőtt arra, hogy a vértanúk obeliszkje köré a székely zászlón is szereplő nyolcszögű nap alakban raknak le térköveket, az emlékműtől pár méterre lévő csorgón pedig a székely nap és hold közé illesztve jelent meg a „Székely vértanúk kútja” román és magyar nyelvű felirat egy fémtáblán.

Sergiu Papuc alpolgármester a zi-de-zi.ro helyi portálnak elmondta: a munkálatokat a polgármesteri hivatal rendelte meg. Hozzátette: ellenőrzik, hogy a térrendezés kivitelezője a tervnek megfelelően járt-e el. „Nem akarom, hogy a November 7 negyedet úgynevezett Székelyfölddé alakítsuk. (...) Ha nem tartották be a térrendezési tervet, eltüntetjük a szimbólumokat. Nem érthetünk egyet effélével. Ezek a lépések fölöslegesen borzolják a kedélyeket Marosvásárhelyen” – idézte a portál az alpolgármestert.

Az agendademures.ro helyi portál arról számolt be, hogy Sergiu Papuc alpolgármester nyilatkozata után Claudiu Maior, a polgármester tanácsadója tartott helyszíni szemlét, levetette a székely mártírok kútjára kitett kétnyelvű feliratot, és közölte, hogy hamarosan átrajzolják az emlékmű körüli térkövekkel borított területet.

A székely mártírok emlékművénél vasárnapra, a vértanúk napjára a Székely Szabadság Napja címmel megemlékezést és felvonulást hirdetett a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). Jövő hét csütörtökön a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tartja itt a nemzeti ünnep alkalmából a központi rendezvényét, amelyre Szijjártó Péter külügyminisztert is várják.

Izsák Balázs SZNT-elnök közleményben nyilvánította ki csütörtökön, hogy jogsértőnek és provokatívnak tartja a székely jelképek eltávolítását. Úgy vélte, az efféle intézkedések méltatlanok az EU-elnökségét betöltő Romániához, és ellentétesek a Magyarország és Románia közötti jó kapcsolatok építésével. „Követeljük, hogy hagyják érintetlenül vagy állítsák vissza az emlékmű körüli nyolcágú csillagot, és tegyék vissza a kétnyelvű feliratot a forráshoz” – fogalmazott közleményében Izsák Balázs.

Az SZNT elnöke arra kérte a marosvásárhelyi magyarokat, hogy a székely jelképek és a kétnyelvű feliratok védelmére is gondolva vegyenek részt a vasárnapi megemlékezésen és tiltakozáson. Hasonló tartalmú közleményt adott ki az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) marosvásárhelyi szervezete is. Vass Levente, az RMDSZ helyi szervezetének elnöke az MTI-hez eljuttatott üzenetében azt kérte a marosvásárhelyi magyaroktól, hogy ne dőljenek be a provokációnak, és minél nagyobb számban vegyenek részt a nemzeti ünnep alkalmából tartandó rendezvényeken.

Kapcsolódók

Kimaradt?