banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Idén is főként online eseményeken emlékeznek meg a hősökről a céhes városban

Kézdivásárhelyen, Gábor Áron egykori szolgálati helyén idén is megemlékeznek az 1848–49-es szabadságharcban elesett hősökről, ám ezúttal sem abban a formában, ahogyan azt a koronavírus-járvány megjelenése előtt tették. 

A szabadtéri események, a központi ünnepség, és az ehhez kapcsolódó eseménysorozat az online térbe költözik idén is a járvány terjedésének megelőzése érdekében.

Kézdivásárhely önkormányzata rendhagyó módon, a világhálón közzétett üzenetekkel emlékezik a forradalom és szabadságharc 173. évfordulóján. A videókban a helyi iskolák tanulói, valamint színművészek is közreműködnek. Az ünnepi hangulatot online térben keresők versszavalatokat, kórusfellépést hallhatnak.

Különleges online eseménnyel készül a Bod Péter Tanítóképző: 1848, te csillag! című előadásukban prózarészleteket, verseket, valamint alkalomhoz illő dalokat adnak elő. A Molnár Józsiás Általános Iskola zenetagozatos diákjainak műsorában hangszerek is felcsendülnek az énekek mellett, az Apor Péter Szakközépiskola előadásában pedig szónoklat, ének és vers által adják át az ünnep üzenetét.

Az Incze László Céhtörténeti Múzeum is online tartja meg tárlatnyitóját Forradalom. Járvány. Szabadság. címmel. Ugyanakkor március 15-én a református templomban istentiszteletet tartanak, amelyet követően Bokor Tibor polgármester ünnepi üzenetét tekinthetik meg az önkormányzat Facebook-oldalán.

Az idei nemzeti ünnep különlegessége, hogy egyetlen élő résztvevős kulturális eseményként a Vigadó Művelődési Ház VigadóART – Emelj fel emlék! címmel mutatja be az erre az alkalomra készült előadását. Ezt a Vigadó nagytermében láthatja majd a közönség több alkalommal is. 

„Fontosnak tartom az emlékezést, hisz e nélkül mindenünk feledésbe merülne. Sajnos ebben az évben nem úgy szerveztük meg az eseményeinket, mint ahogyan a Kézdivásárhelyiek megszokhatták. Tavaly minden elő volt készítve, csak nem valósulhatott meg és elmaradtak a meghatározó pillanatok, mint a lovasfelvonulás a téren, az ünnepi műsor a Gábor Áron-szobornál, nem vonulhattak fel a hagyományőrző huszárok és a felsoháromszéki falvak sem, ahogyan idén sem. De mégis igyekeztünk –minden korlátot betartva – olyan programsorozatot összeállítani, amivel a közelgő március 15-én, ezen gondolatok által érdemben emlékezhetünk” – mondta portálunknak Bokor Tibor polgármester.

A nemzeti ünnep részletes programja a város honlapján megtekinthető.

(Címlapkép: Kocsi B. János)

Kapcsolódók

Kimaradt?