Teljes értékű programsorozatot szerveznek a céhes városban március 15-én

Kézdivásárhelyen a héten vette kezdetét az egyhetes programsorozat, amelyet két év kihagyás után a hagyományos március 15-i ünnepségére készített elő a céhes város önkormányzata. A programsorozatban szónok- és szavalóverseny, valamint ünnepi tárlat és előadás is szerepel. A központi ünnepség idei vendége Cseke Attila fejlesztési miniszter és Vincze Loránt európai parlamenti képviselő.

Bokor Tibor, a város polgármestere a Maszolnak elmondta, hogy nagy öröm számára, hogy végre úgy szervezhetik meg az idei eseményt, mint 2019-ig minden évben. „Sok különös élményben volt részünk az elmúlt években, sőt napjainkban is zajlanak meghökkentő események, úgy érzem, több csatát kell vívnunk a huszonegyedik században is, de most, a szabadságharc ünnepén újra korlátok nélkül tiszteleghetünk” – tette hozza az elöljáró. 

Fotó: Máthé Zoltán

Hétfőn zajlott a XVII. Zúg Március Szónokverseny, amelyre a szervezők, azaz az RMDSZ Kézdivásárhelyi Szervezete, valamint Kézdivásárhely Önkormányzata olyan középiskolás diákok jelentkezését várta, akik egy előkészített és segédeszköz nélkül elmondott, az alkalomhoz illő beszéddel jelentkezhetnek. Összesen 11 középiskolás vett részt a Nagy Mózes, a Gábor Áron, az Apor Péter középiskola és a Református Kollégium képviseletében. A győztes szónok ebben az évben Kelemen Ottó, a Gábor Áron Szakközépiskola tanulója lett, aki a március 15-i központi rendezvényen mondja el beszédét.

A március 15-i megemlékező ünnepség alkalmával Kézdivásárhely Önkormányzata és a Vigadó Művelődési Ház által meghirdetett szavalóversenyt a város V–VIII. osztályos tanulói számára írták ki. A szavalóversenyre általános iskolás diákok jelentkezését várták, akik szintén segédeszköz nélkül elmondott verssel jelentkezhetnek. A vers témája március vagy tavasz lehetett. A szerdai versenyen győztesként Szekeres Anna került ki, aki a Nagy Mózes Elméleti Középiskola diákja, őt is viszonthallhatják a céhes város lakói a központi eseményen.

Szekeres Anna, a Nagy Mózes Elméleti Középiskola diákja, a szavalóverseny győztese | Fotó: Kézdivásárhely Önkormányzata

Az önkormányzat weboldalán tájékoztatnak, hogy március 15-én, 9 órakor ünnepi istentisztelettel indul a nap a református templomban, műsorral készülnek a Református Kollégium diákjai. A Gábor Áron téren tartandó megemlékezés 11 órakor kezdődik az iskolák felvonulásával, majd lovas huszárok, a hagyományőrző csapatok és a környező falvak képviselőinek bemutatkozása következik.

Az ünnepi műsor a déli harangszó után veszi kezdetét, itt közreműködik a KRK Band, a Tanulók Klubja fúvószenekara, valamint a szónok- és szavalóverseny győztese. Az ünneplőket köszönti Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere, ünnepi beszédet mond Cseke Attila fejlesztési miniszter és Vincze Loránt európai parlamenti képviselő; Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselője tolmácsolja.

A programsorozat alkalomhoz illő előadással zárul, amelyet 18 órától tartanak a Vigadó Művelődési Házban, rendezője Lung László Zsolt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?