Florin Cîțu március 15-i üzenete: Isten éltessen minden romániai magyart!

Március 15-ét a Romániában élő magyar közösség legfontosabb ünnepének nevezte Florin Cîțu miniszterelnök az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc kitörésének 173. évfordulója alkalmából küldött üzenetében, amelyet az RMDSZ továbbított a hírlevelében.

A kormányfő szerint, bár kultúránkban és hagyományainkban különbözünk, „de ezek a különbségek nem választanak el bennünket, nem vagyunk vetélytársak, éppen ellenkezőleg, egységesnek kell lennünk a sokszínűségben, erősebbekké és bölcsebbekké kell válnunk”. Florin Cîțu szerint az építkezés és értékteremtés kell meghatározza a jövőt. „A különbségek megértése és a másik értékeinek értékelése hozzájárul egymás megismeréséhez, és ezzel együtt egy harmonikus együttéléshez” – írta.

„Ma a Romániában élő magyar közösséget ünnepeljük, de a békés együttélést is, amelyet az elmúlt évtizedekben fejlesztettünk ki” – folytatta a kormányfő, aki szerint „itt az ideje, hogy megalapozzunk egy közös jövőt, hogy közösen fejlesszük ezt az országot”.

Megemlítette a miniszterelnök, hogy az elmúlt évben mindannyian „eddig példátlan megpróbáltatáson mentünk keresztül”, és a koronavírus okozta világjárvány „megtanított arra, mennyire fontos, hogy megbízható partnereid legyenek”.

„Kedves magyar nemzetiségű polgártársaim, ünnepük alkalmából a legjobbakat kívánom Önöknek. Isten éltessen minden romániai magyart!” – zárta sorait Florin Cîțu.

(Nyitóképen: Florin Cîțu | Fotó: gov.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?