Kézdivásárhely polgármesterét is megbüntették zászlóügyben

A háromszéki prefektus Kézdivásárhely polgármesterét, Bokor Tibort is 5 000 lejre büntette, amiért nem tett román zászlót a magyar mellé. Sebastian Cucu, miután szerda reggel hasonló büntetést szabott ki Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesterre, délutánra Bokor Tibor kézdivásárhelyi elöljárót is 5 000 lejre bírságolta.

A céhes város önkormányzatát előzetesen nem figyelmeztette a zászlótörvény betartására, ahogyan azt Sepsiszentgyörgy esetében tette.

Értesülésünk szerint Kézdivásárhelyen szerda reggel kezdték feldíszíteni a várost a március 15-i ünnepségre készülve, és meg is érkezett a prefektúra büntetése. Sebastian Cucu prefektus kifejtette, hogy az 1994/74-es zászlótörvény értelmében más államok lobogóit kizárólag a román zászlóval együtt szabad kifüggeszteni és azt is csak hivatalos állami látogatás alkalmával.

„Elegünk van abból, hogy mindig kettős a mérce. Úgy látszik, a centenárium évében, kemény év elé nézünk. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat után Kézdivásárhely is elnyerte „méltó” büntetését, amiért nem tett román zászlót a magyar mellé” – nyilatkozta Bokor Tibor. Kézdivásárhely polgármestere rámutatott, a büntetés azért is érdekes, mert tíz éve ugyanazokkal a zászlókkal, ugyanazokat a helyeket díszítik fel március 15-én.

„Ezek a szimbólumaink, ragaszkodunk hozzájuk, és nem adjuk semmiért őket! A magyar szabadság ünnepén jogunk van kitenni szimbólumainkat, jogunk van szívünk szerint, érzésünk szerint ünnepelni. 170 éves a magyar forradalom” – írta közleményében Bokor Tibor.

A kézdivásárhelyi elöljáró felháborítónak tartja, hogy még mindig nincs semmi tisztelet, és megdöbbentőnek, hogy „még mindig nincs elfogadás, hogy képtelenek velünk együtt élni”. „Elfogadhatatlan, hogy ami a tavaly még nem szúrt szemet, idén a nulladik percben kiveri a biztosítékot. Igen, a centenárium éve van. És nekünk a centenárium évében is magyar a szívünk, és mi a centenárium évében is tiszteljük azokat, akikkel együtt élünk. Kölcsönös tisztelet, ez lenne a kulcsszó. 100 év után is nagy kérés...” – fogalmazott Bokor Tibor, aki emlékeztetett, hogy Kézdivásárhely önkormányzata ki szokta helyezni a román zászlót a Gábor Áron szobor mellé, a központi ünnepség idejére. „Tettük ezt 10 évvel ezelőtt is, tesszük ezt holnap is” – zárta gondolatát.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?