Tabak Fórum: a sepsiszentgyörgyiek eldönthetik, mivé alakítsák a dohánygyárat

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat új rendeltetést ad a tavaly megvásárolt egykori dohánygyárnak és ebben kéri a helybéliek véleményét javaslatait is.

A több hektáron fekvő ipari műemlék épületek lehetővé teszik, hogy Sepsiszentgyörgyön, Erdély legnagyobb interaktív, élmény- és információ központú turisztikai és ifjúsági csomópontját hozzák létre.   

Fotó: Kristó-Gothard HunorAntal Árpád, a város polgármestere rámutatott: az önkormányzat tavaly közel 5 millió euróért vásárolta meg a volt dohánygyár épületeit és 3,2 hektáros területét és a vételár utolsó részletét idén kifizetik. Ugyanakkor ennek az összegnek több mint duplájára nyertek már finanszírozást, hiszen a dohánygyár egyik, a 60-as években épült épületszárnyában az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) 11,3 millió eurós támogatásából legkésőbb 2026-ig kialakítják a kommunizmus rémtetteinek múzeumát. Tóth Birtan Csaba alpolgármester hozzátette: összesen 3 000 négyzetméteren 4 szinten valósul meg az interaktív, modern prezentációs technikákat felsorakoztató múzeum, amely a II. világháború végétől 1989 decemberéig különböző korszakokra és társadalmi csoportokra bontva mutatja be a romániai szocializmus éveit.

Antal Árpád felidézte, hogy a magyar kormány 1849-ben a munkaerő kivándorlás megakadályozására javasolta egy székelyföldi dohánygyár létesítését, 1897-ben a benyújtott 41 pályamű közül Gödri Ferenc akkori sepsiszentgyörgyi polgármester pályázata nyert. 1940-44 között a gyár napi termelése kétmillió szál cigaretta és 2800 kilogramm csomagolt dohány volt. A sepsiszentgyörgyi cigarettagyárnak fénykorában 900 alkalmazottja volt, a 2010-es bezárásakor 84-en dolgoztak ott.

A polgármester szerint az a cél, hogy az épületekben olyan közösségi tereket hozzanak létre, amelyek újszerű megoldásokkal nyújtanak élményt és tudást, így jönne létre Erdély egyik legkorszerűbb turisztikai és ifjúsági központja és szeretnék elérni, hogy évente több tízezer látogatója legyen. Emellett legalább annyi munkahelyet hoznak létre, mint amennyi megszűnt a dohánygyár bezárásakor, sorolta Antal Árpád.

Vargha Fruzsina alpolgármester hozzátette: a dohánygyár tereinek egyik próbája a Szent György Napok keretében szervezett Ifjúsági Udvar. Idén ugyanis a városnapok fesztivál hétvégéjén, április 29 és május 1-e között a gyárudvar ad otthont a város ifjúságát célzó programoknak. Azt megelőzően április 9-én nyílt napot szerveznek, hogy a városlakóknak bemutassák azokat a terveket, amelyek által a dohánygyár egy „kisvárost fog jelenteni a nagyvárosban”. Jelenleg az igényfelmérés és ötletgyűjtés zajlik.

Ennek érdekében csütörtökön a városháza elindította a Tabak Fórum nevű online igényfelmérést a www.sepsitabak.ro oldalon, ahol virtuálisan be lehet járni az egykori dohánygyár épületeinek összesen 66 helyszínét és a virtuális túrában meg van jelölve 58 infópont, amelyekre rákattintva a  látogató érdekességeket tudhat meg az épületegyüttes több mint 120 éves múltjáról, illetve van 34 kérdés is amit megválaszolva eldöntheti, hogy milyen rendeltetést kapjanak az egyes épületek, vagy javaslatokat is megfogalmazhat, ismertette Farcádi-Plájás Erzsébet.

A városimázs iroda munkatársa hozzátette: akik összetettebb ötleteket fogalmaznának meg, az info@sepsitabak.ro címre küldhetik azokat.  Az igényfelmérés április 21-ig tart, a honlap és a virtuális túra azonban továbbra is a közösség rendelkezésére fog állni. Április 9-én pedig egy nyílt nap keretében lesz lehetőség lesz fizikailag is bejárni a dohánygyár egyes épületeit.

Kapcsolódók

Kimaradt?