Fergeteges, teltházas koncertekkel kezdődött az idei Szent György Napok

Szombaton két alkalommal is zsúfolásig megtöltötte a Sepsi Arénát a 100 Tagú Cigányzenekar, amelynek koncertjével kezdetét vette a 29. Szent György Napok.

Fergeteges hangulatot teremtett a  a világon egyedülálló formáció, amely komolyzenei művek mellett tradicionális magyar cigány muzsikával, magyar nótával és népdallal szórakoztatta a sepsiszentgyörgyi közönséget. Hatalmas energiák szabadultak fel a koncerten, a virtuóz zenészek lelkesen és örömmel csaptak a húrok közé, hiszen a koronavírus járvány miatt 27 hónap után játszottak először külföldön, másrészt a háromszékieknek is hiányoztak az ilyen kaliberű események, ugyanis két év kényszerszünet után kerül sor újra városnapokra. A 100 Tagú Cigányzenekar erre az alkalomra több erdélyi előadót is beemelt a produkcióba. Egyrészt a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai, a hegedűs Furus Ábel és a klarinétos Kádár János Balázs játszottak szólót a világhírű zenekarral, majd Jakab Csaba marosvásárhelyi énekes csatlakozott az előadáshoz.

 „A közösségnek végre újra arca van, nem maszkja!”

A 100 Tagú Cigányzenekar arénakoncertjeivel kezdetét vette az idei fesztiválszezont nyitó Szent György Napok, amely 9 nap alatt több mint 160 programot kínál. Hagyomány szerint az első napokban a város művelődési intézményeiben zajlanak zenei, színházi, irodalmi és képzőművészeti események majd szerdán rajtol és vasárnapig tart az ötnapos fesztivál hétvége. Az idei Szent György Napok különlegessége, hogy a kulturális héten egyes produkciókat kivisznek Sepsiszentgyörgy lakónegyedeibe is, így a családok akár az otthonaik ablakaiból, erkélyeiről is megtekinthetik a koncerteket vagy színházi előadásokat.

Antal Árpád polgármester a szombat esti arénakoncert előtt elmondott megnyitó beszédében rámutatott: „mindannyiunkra szükség volt, de úgy tűnik: legyőztük a sárkányt! Annak a sárkánynak, amelyik az elmúlt 2 évben rettegésben tartott, amelyik elválasztott bennünket egymástól, ereje sorvadni látszik, s így közösségünknek végre újra arca van, nem maszkja!” A polgármester ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy új „sárkányok” jönnek! „Az egyik sárkány a szomszédban háborúzik, és ez a rombolás ránk is terheket ró. A másik fenevad pedig zászlóinkat kéri: hiába harcoltunk és győztünk már ezen a fronton, a sárkány feje visszanőtt, s most újra kell kezdenünk”, mondta Antal Árpád arra utalva, hogy két román civil szervezet pereskedésének következményeként a bíróság alapfokon érvénytelenítette a sepsiszentgyörgyi városzászló elfogadásáról szóló kormányhatározatot.

Antal Árpád ennek kapcsán kifejtette: „Hiába trükköznek, hiába csalnak és hazudnak körülöttünk, nekünk becsülettel, a védőszentünk nyomdokában járva, mindig a jóért kell küzdenünk. Csak úgy érték városunk ha közösség vagyunk és nem tömeg, ha őrizzük kultúránkat és ismerjük történelmünket, ha óvjuk a címert, a zászlót, ha vannak ünnepeink, és ha meg tudunk állni hálát adni.” Az elöljáró arra kérte a sepsiszentgyörgyieket, hogy álljanak meg egy pillanatra, és ünnepeljenek. „Egy kicsit felejtsünk el mindent, és figyeljünk az ünnepre, hiszen az az élet rangja, felsőbb értelme”, fogalmazta meg a polgármester.

A Szent György Napok teljes programját ITT olvashatják.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?