Antal Árpád a sepsiszentgyörgyieknek: „merjünk vidámak lenni”

Jó móka volt, merjünk vidámak lenni, fogalmazott az elmúlt hetekben lezajlott sárkányos történet kapcsán Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Az elöljáró csütörtöki sajtótájékoztatóján kifejtette: a sárkányválságot sikerült orvosolni, de nem dőlhetünk hátra, mert újabb és újabb sárkányok törhetnek a kultúránkra, szimbólumainkra, sokan pedig fanyalgásukkal, negatív hozzáállásukkal akarják elrontani a jókedvet. Sepsiszentgyörgy nem engedheti meg magának, hogy savanyú, jövőkép nélküli legyen, és ne legyen vidám legalább a városünnep körül, véli Antal Árpád.Sepsiszentgyörgy polgármestere megköszönte azoknak, akik kitalálták és végigvitték a Szent György-legenda felelevenítését, és le is leplezte a kivitelezőket. Elmondása szerint a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház a pécsi MárkusZínház művészeivel – Pilári Gáborral, Vajda Zsuzsannával és Boráros Szilárddal – együttműködve készítették el az óriási sárkányt, amelyet a sepsiszentgyörgyi bábszínház művészei mozgattak. A történetben részt vettek a Háromszék Táncegyüttes és a Százlábú Néptánccsoport tagjai, Szent György lovag pedig Pászka Lehel lovasíjász volt.Lapunk kérdésére, hogy miként vélekedik arról, hogy sokan kifogásolták a sárkányos akciót, Antal Árpád kifejtette: egyrészt nincs még kultúrája ennek a fajta megmozdulásnak, másrészt nagyon rétegzett a társadalom, ezért nem jó, ha olyan elvárások vannak a társadalommal szemben, amelyek nem reálisak. Véleménye szerint a városvezetésnek be kell vállalnia olyan döntéseket is, amelyek akár népszerűtlenek is, nem lehet csak úgy cselekedni, ami a többségnek szimpatikus.

Kimozdítani a sepsiszentgyörgyieket a képernyők elől

Lapunk kérdésére, hogy mit kellene tenni, hogy szélesebb közönséghez eljusson az egyébként gazdag sepsiszentgyörgyi kulturális kínálat, Antal Árpád kifejtette: szeretnék ezt elérni, de vannak művészeti intézmények, amelyek ebben nem partnerek, például a Tamási Áron színház rangos intézmény, de bizonyos értelemben egyre jobban beszűkül. Ugyanakkor vannak színészek, akik vállalják, hogy kitörnek a színház berkeiből és közelebb mennek az emberekhez, mondta a polgármester.

Hozzátette, annyira szerteágazó a tévék és filmmegosztók kínálata, hogy egyre nehezebb az embereket kimozdítani a lakásukból és rávenni, hogy részt vegyenek valamiben. Antal Árpád kifejtette: nem hiszi, hogy 35 éves kor után az emberek már nem változnak, meggyőződése, hogy a szülőket és nagyszülőket a gyerekeken keresztül lehet megváltoztatni. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat ezért tartja fontosnak, hogy a gyerekek számára szervezzenek sport-, szabadidős- és kulturális programokat, hogy kimozdítsák őket a tévé és számítógépek mellől és hozzájáruljanak az egészséges életmódhoz, mert ez az alapja az egészséges társadalomnak.

Antal Árpád abban bízik, hogy egyre többen lesznek Sepsiszentgyörgyön, akik az ilyen sárkányos akcióhoz hasonló megmozdulásokat értékelik, és hiszi azt, hogy lesznek olyanok, akik most bírálták ugyan, de később úgy gondolják, hogy ciki, ahogy vélekedtek. Nem jó úgy gondolkodni, hogy nem szabad vidámnak lenni, amíg Sepsiszentgyörgyön nincs megjavítva minden járda, véli Antal Árpád, aki türelmet kér, mert a javításokat is végzik, de hiába lesz minden járda jó, ha az emberek nem vidámak. 

Kapcsolódók

Kimaradt?