Népszámlálás: a magas részvétel titka a különböző rétegek sajátos megszólítása

Sepsiszentgyörgy az élen áll részvétel tekintetében a népszámlálás önkitöltési szakaszában az ötvenezernél nagyobb lélekszámú városok között. A háromszéki megyeszékhelyen a lakosság több mint 40 százaléka már kitöltötte a népszámlálási kérdőíveket, számolt be a Maszol érdeklődésére Antal Árpád polgármester, aki hozzátette: azt a célt fogalmazták meg, hogy május 15-ig elérik az 50 százalékos részvételt. Vargha Fruzsina hangsúlyozta: fontos, minél többen kitöltsék a kérdőíveket, mert később már késő lesz.

Lapunk érdeklődésére Antal Árpád azzal magyarázta, hogy Sepsiszentgyörgy jobban teljesít, mint a méretben hasonló más városok, hogy komolyan vették és megszervezték az önkitöltést segítő pontokat, illetve a lakosságnak sikerült átadni az üzenetet, hogy miért fontos a magyar közösség számára a népszámlálás.

A háromszéki megyeszékhelyen 14 önkitöltést segítő pont működik, minden nap kielemzik ezek forgalmát, és ha úgy érzékelik, hogy valamelyik helyszín „kifulladt”, mert már nem érkeznek segítségkérők, akkor azt elköltöztetik egy másik forgalmas helyszínre, magyarázta a polgármester. Hozzátette: a nemrégiben véget ért Szent György Napokon is jelen voltak a forgatagban, sokakat sikerült megszólítani, ami hozzájárult ahhoz, hogy meghaladják a 40 százalékos részvételt.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Vargha Fruzsina alpolgármester nyilatkozott a Maszolnak | Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

„Büszke vagyok a sepsiszentgyörgyiekre mert aktívan részt vesznek a népszámlálásban, ha szükség volt, kértek és kaptak is segítséget a kérdőívek kitöltésében. Arra kérem azokat, akik még nem tették meg, hogy a hátralévő tíz napban keressék fel az önkitöltést segítő pontokat és töltsék ki az űrlapokat”, fogalmazta meg Antal Árpád.

A városvezető hangsúlyozta: tízévente szerveznek népszámlálást, amikor egy közösség fel tudja mutatni a súlyát, aminek közjogi következményei is vannak, például ez alapján szabályozzák a nyelvhasználati jogokat a településeken. Emellett fontos, hogy miként alakul a romániai magyar közösség demográfiai helyzete, láthatjuk többek között, hogy mennyien vándoroltak ki és mennyien tértek haza, vagy hogyan alakult az iskolai végzettség, és mindezek alapján közpolitikai döntések születnek a következő évekre, magyarázta Antal Árpád.

Más-más témákkal lehet megszólítani a különböző csoportokat és társadalmi rétegeket

Sepsiszentgyörgy azáltal van az élen a népszámláláson való részvétel tekintetében, hogy minél több csoportot és társadalmi réteget megszólítanak, tette hozzá Vargha Fruzsina. A város alpolgármestere szerint a következőkben a fiatalokat szeretnék jobban bevonni ebbe a folyamatba, hogy ők segítsenek hozzátartozóiknak, ismerőseiknek a kérdőívek online kitöltésében.

„Nem igaz, hogy a fiatalok érdektelenek”, állapította meg Vargha Fruzsina, aki szerint az április elején, Sepsiszentgyörgy főterén szervezett villámcsődülettel sikerült felébreszteni a fiatalokban a felelősségvállalást, hogy segítsenek szüleiknek és nagyszüleiknek. A Háromszéki Diáknap keretében ezen a héten több mint 300 fiatalnak adnak népszámláláshoz köthető, játékos, pontgyűjtő feladatot, amivel azt ösztönzik, hogy a környezetükben élőket minél szélesebb körben vonják be a népszámlálásba, magyarázta az alpolgármester. 

Vargha Fruzsina szerint más-más témák mozgósítják az idősebb és a fiatalabb generáció tagjait, például a fiatalok már megszokták, hogy a köztéri táblákon van magyar felirat is a román mellett. Számukra azzal kell érvelni a népszámláláson való részvétel fontossága mellett, hogy nem mindegy, hogy rendezvényeiket és programjaikat milyen keretek között kell megvalósítsák. A nyelvi akadály ugyanis mindig akadály, és tapasztalat szerint stresszhelyzetet okoz a fiataloknak, ha a hatóságokkal nem anyanyelvükön kell tárgyaljanak.

Ha a romániai magyar közösség nem lesz teljes egészében megszámolva, akkor egyre több olyan része lesz Romániának, ahol nem dolgoznak olyanok, akikhez fordulhatnak a magyar anyanyelvű fiatalok, hívta fel a figyelmet Vargha Fruzsina. Hozzátette: fontos, hogy május 15-ig minél többen kitöltsék a kérdőíveket, mert később már késő lesz.

Kapcsolódók

Kimaradt?