banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Kelemen Hunor: fontos, hogy erős közösségként lássa az állam a romániai magyarságot

Ha erős, életképes közösségnek látja a román állam a romániai magyarokat, másképp viszonyul hozzájuk, ezért fontos, hogy minél többen vegyenek részt a népszámláláson és vallják magukat magyarnak – mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az M1 aktuális csatornán hétfőn.

A bukaresti kormány miniszterelnök-helyettese közölte: mindenkit arra biztatnak, hogy éljen a népszámlálási kérdőív online kitöltésének lehetőségével, amire május 16-ig van lehetőség. Azt mondta, tíz évvel ezelőtt 1 millió 260 ezren vallották magukat magyarnak, ez „irányadó szám”, most ki fog derülni, hogy hányan vannak, ami meghatározza a következő tíz év etnikumhoz köthető közpolitikai kérdéseit, a nyelvhasználatot, az anyanyelvi oktatást vagy az állami támogatás mértékét.

A legfontosabb szempont, hogy „erős közösségként lásson bennünket a román állam és erős közösségként lássuk mi magunkat” – jegyezte meg. Vannak az önkormányzatok mellett szakemberek, akik segítenek a hozzájuk fordulóknak kitölteni a kérdőívet, de az egyházak és az RMDSZ is segít – mondta a politikus. Felhívta a figyelmet arra: fontos, hogy minden kérdésre válaszoljanak, mert a kérdőív utolsó részében vannak az etnikai, vallási identitásra vonatkozó kérdések.

Az RMDSZ elnöke azt kérte, mindenki vallja magát magyarnak, és jelezte, a kérdőíven alkategóriaként lehetőség van a székely identitás megvallására is. Amikor a román államhoz való viszonyukat határozzák meg, magyar közösségként kell megmutatni magukat – tette hozzá.

Kelemen Hunor szerint ugyan minden településre figyelnek, hogy minél többen töltsék ki a kérdőívet, de most a városban élőkre kell koncentrálniuk. A kisebb településeken várhatóan elérik, hogy az ott élő magyarok 45-50 százalék online töltse ki a kérdőívet, és ezeken a kisebb településeken a kérdezőbiztosok majd a személyes megkeresés időszakában könnyebben elérik az embereket. De – jegyezte meg – a nagyvárosokban előfordulhat, hogy a kérdezőbiztos nem jut el mindenkihez, aki nem töltötte ki online a kérdőívet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A politikus vendége volt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának is, ahol szintén arról beszélt, nagyon fontos, hogy mindenki kitöltse a népszámlálási kérdőívet. Indoklásként azt is megemlítette, hogy annak az adatait, aki nem tölti ki az ívet online, és nem érik el a kérdezőbiztosok sem, majd „beemelik” más adatbázisokból, de azok nem tartalmazzák az etnikumra vonatkozó adatot. Elmondta: tíz éve, a legutóbbi népszámláláskor a romániai lakosság 91-92 százalékát számolták meg, a többi lakos adatait „beemelték”, etnikai identitás nélkül, és akkor így jött ki az 1 millió 260 ezer magyar. Jelezte: jelenleg 30-35 százalékos a részvétel, ezt az online kitöltés végére szeretnék 45 százalékra emelni.

(Nyitókép: archív felvétel/Gábos Albin)

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?