Népszámlálás: „Meg kell mutatni a közösség erejét"

A népszámlálás fontosságáról, annak tétjéről tartott sajtótájékoztatót Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezetének elnöke, valamint Tasnádi István Szilárd, Kolozs megye magyar alprefektusa. Az Országos Statisztikai Hivatal adatai alapján Kolozs megyében eddig 183 836 kérdőívet töltöttek ki a cenzus online szakaszában.

Tasnádi István Szilárd alprefektus ismertette, a kitöltések 59,4 százalékát a városokban (109 229 kérdőív), míg 40,6 százalékát vidéken (74 607 kérdőív) regisztrálták. A legtöbb kérdőívet a megye városai közül Kolozsváron töltötték ki, pontosan 78 787-et. A sorban Dés következik (9 611 kérdőív), majd Torda (8 188), Aranyosgyéres (50425), Szamosújvár (5 260) és Bánffyhunyad (2 028). Ezek a városok mind jól teljesítenek – tette hozzá az alprefektus. Ami a jól teljesítő falvakat és községeket illeti, Szászfenesen 15 115 kérdőívet töltöttek ki, Apahidán 4 706-ot, Bácsban 3 297-et, Szentmihályon 2 367-et és Aranyoslónán 2 073-at.

Tasnádi István Szilárd és Csoma Botond | A szerző felvétele

Az alprefektus kiemelte, az önkitöltésben megyeszerte 189 számlálóbiztos segít, közülük 36-an magyarok. Hozzátette, az online önkitöltési szakasz után megyeszerte körülbelül 730 számlálóbiztos kopogtat be azokhoz, akik az interneten nem töltötték ki a kérdőívete, illetve oda, ahová egyáltalán eljutnak.

Az előző népszámlálás idején, 2011-ben több mint háromezer népszámos járta be a megyét, tehát megvan a veszélye annak, hogy a biztosok nem jutnak el mindenkihez. „Ha nem élünk minél többen az önkitöltés lehetőségével, akkor a biztosoknak nem lesz idejük mindenkit felkeresni, ez főleg a nagyobb városokban jelent veszélyt. A számlálóbiztosokat körzetekbe osztják majd be, mindegyikben körülbelül 500–600 lakrész található, de Kolozsváron ez a szám akár 700 is lehet” – tudatta Tasnádi István Szilárd.

Az online adatlap-kitöltésért járó munkahelyi szabadnapokkal kapcsolatban az alprefektus kiemelte: nemcsak azok kaphatnak szabadnapot, akik a számlálóbiztos segítségével töltik ki online a kérdőívet, hanem bárki, aki részt vesz az online önkitöltés időszakában, illetve minden olyan személynek jár, akinek munkakönyves szerződése van.

A népszámlálás tétje

Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke elmondta, a népszámlálásnak szimbolikus tétje is van. „Lesz-e a megyében 100 ezer, valamint Kolozsváron 50 ezer magyar? Kérdés továbbá, hogy Kolozsvár lesz-e a második olyan város Erdélyben – Marosvásárhely után –, ahol a legtöbb magyar él" – tette hozzá.

Ugyanakkor hangsúlyozta, „a humánerőforrás-hiány miatt félő, hogy többen kimaradnak a népszámlálásból. Persze a különböző adatbázisokból átvesznek majd információkat, de az etnikumra, anyanyelvre és felekezeti hovatartozásra vonatkozó információk ezekben nem jelennek meg” – magyarázta.

Csoma Botond kiemelte, Erdélyben a népszámlálás tétje, hogy lesz-e egymillió magyar, sikerül-e ismét meghaladni ezt a lélektani határt. Az elkövetkezendő tíz évben ugyanis a népszámlálás eredményeire hivatkoznak majd, ez alapján osztják el az állami forrásokat, bizonyos szempontból ettől függnek nyelvi jogaink is. „Meg kell mutatni a közösség erejét, vállalnunk kell magyar identitásunkat politikai és világnézeti meggyőződésünktől függetlenül is” – nyomatékosította Csoma Botond.

Hozzátette, a 2011-es népszámlálási adatok alapján tudjuk, hogy Kalotaszentkirály magyar többségű település, ott  jelenleg 63,47s százalékos a kitöltés aránya. Buza községben is az a kérdés, hogy lesz-e magyar többség, ahogy Tordaszenlászlón is, ahol 2011-ben 52,48 százalék volt a magyarok aránya. Szászfenesen a legutóbbi népszámláláson négyezer magyart regisztráltak, azonban azóta sokan oda költöztek. Kérdés, hogy lesz-e ötezer magyar, vagy Kisbácsban megmaradt-e a jóval 20 százalék feletti magyarság – mondta.

Újságírói kérdésre válaszolva Csoma Botond elmondta, próbálták kiterjeszteni az önkitöltési szakasz idejét, azonban ez nem sikerült. „Nyilván tudtuk, hogy a két hónap nem elegendő, de megpróbáltuk a legjobbat kihozni a helyzetből és segítséget nyújtani a magyaroknak. Ennyit sikerült elérni, és nagyon reméljük, hogy a humánerőforrás-hiány ellenére is sokakhoz eljutnak a számlálóbiztosok” – emelte ki.

Tasnádi István Szilárd szerint még nem jelentkeztek 730-an számlálóbiztosnak, főleg Kolozsváron és Szászfenesen van hiány. „Ha meglesz a 730 számlálóbiztos, akkor is nehéz lenne bejárni az összes háztartást, egyértelműen nehéz feladat vár a népszámosokra”. Számlálóbiztosnak még egy hétig jelentkezhetnek az érdeklődők, ezt követően a statisztikai hivatal leteszteli a jelentkezőket, hiszen a szükséges digitális kompetenciákkal rendelkezniük kell. Hozzátette, az önkitöltés időszakára minden közigazgatási egységet lefedtek számlálóbiztosokkal.

A népszámláló biztosok egyébként bruttó 3,5 lejben részesülnek egy lakrész után, személyenként pedig 7 lejt kapnak a lekérdezéskor, amennyiben érvényesen töltik ki a kérdőíveket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?