banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Kiss Jenő nyugalmazott könyvtárigazgató Sepsiszentgyörgy idei Pro Urbe díjasa

Sepsiszentgyörgy önkormányzata ellenszavazat nélkül elfogadta, hogy Kiss Jenő, a Bod Péter Megyei Könyvtár nyugalmazott igazgatója kapja idén a Pro Urbe díjat. A díszpolgári címet általában a Szent György Napok keretében szervezett ünnepségen nyújtják át hivatalosan, ám idén a járványhelyzet miatt elmarad a városnapok, így április 24-én szűk körben díjazzák Kiss Jenőt.

Az 1943-ban született Kiss Jenő díszpolgárrá avatásához írt ajánlásában Szonda Szabolcs a megyei könyvtár igazgatója így fogalmaz: „Kiss Jenő már az 1960-as évek közepén, tanárként eljegyezte magát a könyvekkel, hogy aztán közel 35 évnyi könyvtárigazgatói munkája során ez a kapcsolat kiteljesedjen. Ha végigtekintjük a rendszerváltás utáni bő két évtized sepsiszentgyörgyi, háromszéki, de székelyföldi, erdélyi vagy tágabb magyar művelődéstörténetét, számos meghatározó történés, fordulat, esemény kapcsán feltűnik Kiss Jenő neve, tevékeny, fontos szerepű résztvevőként, kezdeményezőként, elindítóként, közreműködőként, katalizátorként – ami több évtizedes munkáját, tevékenységét végig egyértelműen jellemzi”.

Szonda Szabolcs méltatásában kifejti, hogy a latin bölcsesség is kimondja: megvan a könyveknek a maguk sorsa, története, illetve hogy a feladat megtalálja emberét.

Kiss Jenő nyugalmazott könyvtárigazgató | Fotó: Székely Hírmondó

„Kiss Jenő esetében mindkettő hatványozottan érvényes. Az első aranyigazságot továbbgondolva az is, hogy a könyves embereknek szintén megvan az a sorsuk, történetük, amelyben központi, talán nemcsak hivatással, hanem küldetéssel felérő szereppel bír a könyv, az írott kultúra. Összegzésül elmondható, hogy intézmények, szervezetek, kiadványok, szakmai fórumok alapítása, indítása, megerősítése fűződik Kiss Jenő nevéhez, munkája az építő és közösségteremtő emberé” – áll a laudációban.

Sepsiszentgyörgy önkormányzata 1997 óta díjazza azokat a 70. életévüket betöltött helyi személyiségeket, akik munkásságukkal „pénz és taps nélkül ” öregbítették a háromszéki megyeszékhely hírnevét. 2014-ig évente három magyar és egy román személy kapta a díjat, majd megváltoztatták a szabályzatot és évente csak egy érdemes sepsiszentgyörgyi polgár kapja meg a Pro Urbe díjat.

Sepsiszentgyörgyön az elmúlt években több mint 80 személy kapta meg a kitüntetést. A szabályok megváltoztatása óta két alkalommal tértek el a rendtől. 2016-ban Szilágyi Zsolt karnagynak és post mortem Albert Álmos volt polgármesternek is odaítélték a díjat. Ezt követően 2018-ban Farkas Árpád költő, író mellett Ioan Cucu ortodox lelkész is megkapta az elismerést miután a helyi tanács román képviselői panaszkodtak, hogy 2014 óta nem kapott sepsiszentgyörgyi román személyiség Pro Urbe díjat.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?