Székelyföld Napok és a fotóművészet ünnepe Sepsiszentgyörgyön

„Jövőnk a kultúra” címmel ezen a héten kezdődik a 14. Székelyföld Napok, amikor a Kovászna, Hargita és Maros megyék kulturális intézményei számos vidéki településre visznek kulturális rendezvényeket. A vidéki programpontok mellett, a Székelyföld Napok kiemelt rendezvénye a sepsiszentgyörgyi Visor – Székelyföldi Fotófesztivál.

Október 5 és 15-e között Háromszék 20 vidéki településen 22 eseményre kerül sor, számolt be Imreh István. A Kovászna megyei tanács Művelődési Központjának vezetője szerint a cél, hogy olyan kisebb településekre eljuttassanak kulturális programokat, amelyeken az év nagy részében kevésbé pezsgő a kulturális élet.

Imreh István és Vargyasi Levente | A szerző fotói

A Háromszék Táncegyüttes - Élni fogunk szabadon című előadását is kifejezetten vidéki környezetbe visszük el: október 10-én Bodokon, 11-én Gelencén, 12-én Zabolán és 13-án Vargyason tekinthetik meg az érdeklődők. A belépés mind a négy helyszínen ingyenes!

Idén először, a Székelyföld Napok részeként valósul meg a XI. Erdővidéki Régizene Találkozó is (október 14), amelynek keretében a házigazda Kájoni Consort Régizene Együttes vendégül látja a nagykárolyi Carmina Renascentia Régizene Együttest.

Székelyföldi fotófesztivál Sepsiszentgyörgyön

Az idei Székelyföld Napok kiemelt rendezvénye a sepsiszentgyörgyi Visor – Székelyföldi Fotófesztivál. Vargyasi Levente filmes-fotográfus szerint az október 6 és 14-e között zajló fesztivál kapcsolódási felületet biztosít a műkedvelő és hivatásos fotósok találkozásának, a helyi és a nemzetközi fotográfusok bemutatkozásának és együttműködésének.

Vargyasi Levente | A szerző fotója

Pénteken, október 6-án, a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben Ujj Zsuzsi fotós, perfomer, dalszerző és előadóművész mutatja be a „Nekem a szárnyam már senki sem szegheti”című kiállítását.

A szombati programkínálat is igen színes: délelőtt, Sepsiszentgyörgy főterén, megnyitják a Székelyföldi Fotóklubok Szemléjét, amelyre idén majdnem minden székelyföldi magyar fotóklub benevezett. A 93 fotót bemutató tárlat a központi parkban lesz megtekinthető. A Független fotográfusok kiállítására is szombat délelőtt kerül sor, amelynek központi témája a fotográfia történetében, annak kezdetei óta jelen levő nők, nemcsak a fényképek szereplőiként, alanyaiként, de azok szerzőiként is.

Október 7-én kerül sor a Székelyföldi fotóklubok fórumára is. Feleki István fotóművész, egyetemi tanár – akinek délután a Lábas Házban megnyitják Trans-Paysage című kiállítását – egy műhelymunka keretében a mozgás-fotózás rejtelmeibe vezeti be a jelentkezőket. Emellett a városközponti romos kultúrpalota épületére kivetített Irina Rădulescu és Kelemen Lehel divatfotók is a női test szépségeiről mesélnek majd, de a CT Project – Sculpting sounds koncertje is a vizuális, női érzelemvilágról szól.

Október 10-én Fodor Zsuzsanna Női jégkorong Székelyföldön című vetített-képes tárlatára várják az érdeklődőket, október 12-én az esztelneki kultúrházban mutatja be a KépVidék Alkotócsoport az ott készített életképeket. Október 14-én, a fotófesztivál záróakkordjaként, a természetfotósoknak és a műfaj iránt érdeklődőknek szól a Föld Anya titkai nyomában címet viselő, a Bod Péter Megyei Könyvtárban megszervezett, nyílt konferencia, amelynek meghívottjai neves fotósok: Radisics Milán, Ujjvárosi Zsolt és Kiss Szilveszter.

A teljes programkínálatot elolvashatják itt.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?