Többtucatnyi programot kínál idén a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet

Mintegy 60 kulturális programot valósít meg Székelyföldön a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, jelentette be Szebeni Zsuzsa. A magyar külképviselet égisze alatt működő kulturális intézet vezetője hangsúlyozta: arra törekednek, hogy ne csak a térség városaiban, hanem vidéken is megvalósítsanak kulturális programokat. Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja a hétfői sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón leszögezte: a szomszédban zajló háború és a nehéz időszak ellenére a Magyar Kormány idén is folytatja nemzetpolitikai programjait és fenntartja az elmúlt évtizedben kiépített intézményeit, és ugyanolyan széleskörű lesz a kulturális programkínálat, mint amilyen az elmúlt években volt.

Tóth László hozzátette: a csíkszeredai konzulátus kulturális-diplomáciai tevékenységét segíti a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, amelyet korábban Balassi Intézetként ismertek, de tavaly csak a név változott, az intézmény az eddig megszokott kulturális missziót látja el Kovászna, Hargita és Maros megye térségében. Felidézte, hogy világszerte 26 Liszt Intézet működik, a legtöbb valamelyik ország fővárosában, ami a sepsiszentgyörgyi intézet számára lehetőséget teremt, hogy bekerüljön a magyar kultúra globális forgatagába.

Tóth László, Szebeni Zsuzsa és Vargha Mihály a hétfői sajtótájékoztatón | A szerző felvétele

A főkonzul emlékeztetett, hogy idén Petőfi Sándor-emlékév van a költő születésének 200. évfordulója alkalmából. Az országgyűlés 9 milliárd forintot különített el a Petőfi 200 című eseménysorozatra, amiből jut külhoni programokra és beruházásokra is. A program keretében tavaly 18 háromszéki általános iskolába vittek meseprogramot, míg idén tavasszal egy interaktív előadássorozat keretében ismertetik a János vitézt és Petőfi világát a háromszéki 5–8. osztályos diákokkal. Emellett idén Magyarországon Veszprém és a Balaton régió lett Európa kulturális fővárosa, és ez az eseménysorozat méltó arra, hogy az emberek oda látogassanak, de lesznek kulturális programcserék is.

A sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet magyar kultúra napi rendezvényei

Szebeni Zsuzsa rámutatott, hogy az általa vezetett Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy a magyar kultúra napjához kapcsolódóan számos programot kínál. A sepsiszentgyörgyi könyvtár Gábor Áron-termében január 19-én kerül sor Sinha Róbert gitárművész és Prohászka Rád Boróka zenés-irodalmi estjére. A Petőfi-emlékév apropóján összeállított előadáson Petőfi Sándor versei mellett kortársának, Mertz János Gáspárnak a gitárművei hangzanak el, amelyek a legszebb romantikus zenei hagyományokat idézik. Az előadás során Petőfiről hallhatnak majd néhány az iskolai tananyagban nem szereplő, különös és humoros történetet.

Tehetségük az isteni ingyen kegyelem ajándéka - Berde Mária és Berde Amál pályaképe címmel a Kovászna városi képtárban január 17-én nyílik kiállítás. A Csíkszeredai Megyeháza galériában január 19-én nyílik a Györkös 100 életmű kiállítás amely Györkös Mányi Albert színeit és varázslatos világát mutatja be. Ezt követően január 20-án a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban levetítik Jankovics Marcellnek Az ember tragédiája című alkotását.

Széles körű és színes eseményeket kínálnak

Szebeni Zsuzsa a Petőfi emlékév kapcsán elmondta: idén március 15-én a Székely Nemzeti Múzeummal közösen egy Petőfi Sándorhoz és Gábor Áronhoz kapcsolodó 1848-as ereklyegyűjteményt mutatnak be Sepsiszentgyörgyön. Emellett a SepsiBook irodalmi fesztivál idején érkezik Háromszékre a Petőfi-busz, amely a megye több településáre is eljut majd.

Január 28-án, a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban a producer és szereplők jelenlétében mutatják be Szilvássy Carola életéről szóló, A maga természete szerint és szabadon című dokumentumfilmet, amelyet tavaly már láthattak a kolozsvári és marosvásárhelyi nézők.

Bánffy Miklós születésének 150. évfordulóját és Kós Károly születésének 140. évfordulóját különleges rendezvénysorozattal ünneplik, amelyben különleges művészbarátságuk és szakmai kapcsolatuk kerül előtérbe. Emelet idén is kiemelt helyet kapnak a női témák, a női alkotók, a női tudományos teljesítmény. „Az én kardom a tudomány, az én pajzsom a munka” című kiállítássorozat a rendhagyó női életpályákat állítja középpontba.

Idei kiemelt eseményük lesz még a Zágontól Zsögödig címmel Abodi Nagy Anna grafikai kiállítása. A művésznő számos személyiséget és tájat örökített meg és ezeket mind Zágonban, mind Zsögödön bemutatják, sorolta fontosabb programjaikat Szebeni Zsuzsa. 

Terjeszkedik az Üveghang Akadémia

A Liszt Intézet kezdeményezésére tavaly indult a zenei ismeretterjesztő eseménysorozat, az Üveghang Akadémia amely idén is folytatódik Sepsiszentgyörgyön, illetve elindul Baróton is, számolt be Ványolós-Albert Sarolta. A Liszt Intézet munkatársa felidézte, hogy Sepsiszentgyörgyön tavaly az őskortól a kortárs zenéig mutatták be a klasszikus zene korszakait.

Idén a népzene és a világzene alakulását mutatják be. A magyar népzene mellett többek között a balkáni, arab, ázsiai, klezmer és ír zenéről lesznek előadásaik. Ványolós-Albert Sarolta felhívta a figyelmet, hogy az Üveghang Akadémia sepsiszentgyörgyi és baróti előadásaira előzetes regisztrációt követően lehet részt venni. Az ehhez szükséges ürlapot hamarosan közzéteszik a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy honlapján a www.culture.hu/sepsiszentgyorgy oldalon, ahol az intézet részletes programkínálatát is megtalálják.  

’48-as ereklyekiállítás, szoborállítás és emlékhely-felújítás

Vargha Mihály, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatója elmondta: idén a Liszt Intézettel közösen két nagy horderejű közös programot terveznek. Egyrészt március 15-én egy Petőfi Sándorhoz és Gábor Áronhoz is kötődő 1848-as ereklye kiállítást mutatnak be a Lábas Házban.

Ugyanakkor Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának támogatásával Zágonban állítják fel Szentkereszthy Stefánia bárónő szobrát, Vargha Mihály alkotását, illetve felújítják a Székely Nemzeti Múzeum alapítója Zathurecky Emília kézdivásárhelyi síremlékét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?