Sepsiszentgyörgyön minden napra jut három kulturális-szórakoztató esemény

Sepsiszentgyörgyön tavaly az év minden napjára jutott három kulturális esemény és hat filmvetítés, derült ki a városvezetés értékelőjéből. Antal Árpád polgármester összesítése szerint tavaly több mint 1 500 rendezvényt és 2 200 filmvetítést szerveztek Sepsiszentgyörgyön, ahol 25 fesztivál és közösségi esemény egészítette ki a művelődési intézmények állandó kínálatát, amely több mint 800 programpontot jelentett. Az idei évben is gazdag lesz közösségi és kulturális programkínálat Sepsiszentgyörgyön, ahol több mint 20 szervező intézmény tölti meg az eseménynaptárat.

Sepsiszentgyörgyön egyensúlyban tartják az infrastrukturális fejlesztést és a közösségépítést, fogalmazta meg Antal Árpád, aki szerint a napi három esemény a város kulturális életét mozgató intézményeket, civil- és ifjúsági szervezeteket dicséri. A polgármester szerint idén több pénzt fordítanak a beruházásokra, ezért a kulturális rendezvények 2023-ban kisebb költségvetésből kell gazdálkodjanak mint tavaly, de gazdag programkínálattal készülnek. „A rendezvények által Sepsiszentgyörgyön mindig pezseg az élet és az a cél, hogy a közösség minden tagja találjon maga és családja, barátai számára vonzó eseményt”, mondta az elöljáró.Pillanatkép a sajtótájékotatóról | Fotó: Kristo Gothard Hunor

Vargha Fruzsina alpolgármester hozzátette: az eseménynaptár összeállításakor arra törekednek, hogy összehangolják a Kovászna megyei és a Sepsiszentgyörgyi önkormányzat intézményei által szervezett és finanszírozott rendezvényeket, hogy azok ne oltsák ki egymást azzal, hogy egy időben zajlanak. Tamás Sándor háromszéki tanácselnök úgy fogalmazta meg a megye és a város vezetőinek feladatát, hogy ne a térség eseményeinek „könyvelői”, hanem alakítói legyenek. „Úgy látjuk, hogy a helyi és regionális identitás megerősítése mellett éves rendezvényeink nyomán Sepsiszentgyörgy és Háromszék kulturális, közösségi ereje kisugárzik Erdélybe és a Kárpát-medencébe.

Az idei kulturális kínálat

Az idei évet a magyar és a román kultúra napja indította, amelynek keretében az irodalmi-zenei események mellet átadták a Háromszék kultúrájáért díjat Kisgyörgy Zoltán újságíró-geológus-helytörténésznek és Petre Străchinaru művelődésszervezőnek.

Márciusban Sepsiszentgyörgyön egy meglepetésvendéggel emlékeznek meg az 1948-49-es forradalom- és szabadságharcra és szintén ekkor indul a Petőfi 200 emlékév eseménysorozata. Sepsiszentgyörgyön pedig március 25-28. között zajlik az 5. Reflex Nemzetközi Színházi Fesztivál első része, amely majd folytatódik májusban és októberben is.

Erdély legnagyobb városünnepét, a 30. Szent György Napokat idén április 23-30. között szervezik a jubileumi kiadáshoz méltó fellépőkkel és programkínálattal.

Május nagyon gazdag rendezvényekben: visszatér a Design-hét, lesznek Háromszéki Diáknapok, folytatódik a Reflex Nemzetközi Színházi Fesztivál, illetve május 25-28. között második alkalommal tartják a SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált. Ugyanabban a hónapban ünneplik a sepsiszentgyörgyi Vadász Múzeum fennállásának 10. évfordulóját is.

A júniusi rendezvények sorozatát a gyermeknap indítja, ezt követi június 9-11. között a Székely Vágta az Óriáspince-tetőn, de megünnepelik a Magyar Feltalálók Napját is az egykori dohánygyárban és második alkalommal szerveznek Jazz és Blues Fesztivált a háromszéki megyeszékhelyen.

Júliusban a KultúrPark eseménysorozatra várják az érdeklődőket a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarára, valamint ekkor kerül sor a Jazz és Improvizációs Zenei Táborra.

Augusztusban rajtol a Székelyföldi Kerékpáros Körverseny. Augusztus 19. és szeptember 24. között egy nem mindennapi kiállítás lesz megtekinthető a város főterén: Máté Bence világhírű természetfotós 623 fényképe hozza közelebb az állatvilágot és a természetet a közönséghez. Augusztus 25-27. között szervezik a Kürtőskalács fesztivált, valamint augusztus 31. és szeptember 2. között a második alkalommal sorra kerülő Tabakó Fesztivált is az egykori dohánygyár udvarán.

Szeptember 14-17. között kilencedik alkalommal pulzál a város a pulzArt kortárs művészeti fesztiválon, melyet az EVA Filmmakers Fest, a Sportnapok és a szeptember 29. és október 1 között sorra kerülő Őszi vásár és a Nektária vándorrendezvény, a székelyföldi mézverseny követ.

Októberben az aradi vértanúkra és az ‘56-os forradalomra emlékeznek, ekkor kerül sor a három megyét átívelő Székelyföld Napok 14. kiadására is, melynek nyitórendezvénye a Visor Fotófesztivál, illetve ebben az időszakban zajlik a DbutanT színházi fesztivál is.

Az idei év egyik legfontosabb eseménye lesz amikor októbertől újra látogathatóvá válik a felújított és korszerűsített Székely Nemzeti Múzeum amelynek első tárlata új, multimédiás Gábor Áron-kiállítás lesz.

November 10-12. között tartják Sepsiszentgyörgy egyik legnagyobb hagyományú rendezvényét, a Népzene- és néptánctalálkozót, melyet ebben az évben 33. alkalommal szerveznek meg, és azon a hétvégén ismét összemérik tudásukat az erdélyi pálinkafőző mesterek is a 2. Transylvanian Spirit – Erdélyi Pálinka- és Párlatversenyen. Szintén második kiadásához érkezik a TedX Sepsiszentgyörgy és lesz városi gólyabál is.

December 3-án zajlik egyik legkedvesebb közösségi ünnep, az adventi gyertyagyújtás, majd karácsonyi vásárral és zenés programokkal készülnek az év végi ünnepre és az évet idén is szilveszteri utcabállal búcsúztatják.

Idén lesz egy exkluzív esemény is a „Bye Bye Bodok”, amellyel a lebontásra váró egykori Bodok szállót búcsúztatják, ami egy korszak végét és egy új korszak kezdetét jelzi, ugyanis a romos ingatlan helyére a térség legmodernebb kulturális központját tervezik megépíteni.  Az önkormányzat egyedi búcsúeseménnyel készül, amelynek keretében a Tamási Áron Színház a helyszínre adaptálja a Hullámzó Vőlegény című előadását, amit a főtérről 2-3 ezer néző követhet majd élőben. Az esemény időpontját később közlik, de ígéretek szerint ekkora méretű színházi és videomapping produkcióra a térségben még nem volt példa.

Kapcsolódók

Kimaradt?