Huszonegyezer résztvevője volt a Sepsi Tabakó Fesztiválnak

Három nap alatt 21 243 résztvevővel zajlott az első alkalommal megszervezett sepsiszentgyörgyi Tabakó „fesztigyár”, amelynek megvalósításán 500 fős szakmai stáb és 270 önkéntes dolgozott.

Tökéletes fesztiválhelyszínnek bizonyult a volt dohánygyár területe és épületei, ahol ipari környezetben jött létre egy város a városon belül. Három nap, három műszakban zajlottak az események. Délelőttönként, az első műszakban több mint 30 szakmai előadás, majd a délutáni-esti második műszakban 24 élőzenés koncert hangzott el, majd az éjszakai harmadik műszakban számos DJ szórakoztatta a fesztiválozókat, összegzett Vargha Fruzsina. A sepsiszentgyörgyi alpolgármester, a Tabakó főszervezője szerint mintegy 500-an táboroztak a fesztivál területén, sokan pedig a város iskolai bentlakásaiban voltak elszállásolva.Fotó: Kovács Zsolt

A Tabakó Fesztivál szervezésében teljes szabad-kezet kaptak a sepsiszentgyörgyi fiatalok, hogy olyan világot rendezzenek be a volt dohánygyár területén és épületeiben, amiben jól érzik magukat, mutatott rá fesztiválértékelő sajtótájékoztatón Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere fontosnak tartotta a felismerést, hogy a fiatalok másképpen látják a világot, mint az idősebb generációk, bár ugyanazok a céljaik, más módon kívánnak eljutni oda.

Antal Árpád szerint az ő nemzedékének az a feladata, hogy megfelelő keretet biztosítson a fiataloknak a saját világuk berendezéséhez, így valósult meg az, hogy egy ifjúsági térré, a városon belül kisebb várossá alakult az elmúlt napokban a volt dohánygyár. „Van jövő Sepsiszentgyörgyön és Erdélyben, mindössze teret kell adni a fiataloknak és hagyni kell, hogy megszervezzék életüket” - fogalmazott Antal Árpád.

A Maszol érdeklődésére, hogy van-e lehetőség bővíteni a rendezvény befogadó képességét, Antal Árpád rámutatott: nem volt teljesen kihasználva a volt dohánygyár területe és épületei, így tudják néhány száz négyzetméterrel bővíteni az udvart. Ugyanakkor az önkormányzat megpróbálkozik a volt dohánygyár szomszédságában lévő 7,2 hektáron fekvő textilgyár megvásárlásával is, a tulajdonosnak felajánlották a szépmezői Ipari Parkba való költözés lehetőségét.

A Tabakó fesztivál zenei tartalmát szervező Rés Konrád Gergely, a VIBE Fesztivál főszervezője értékelésében elmondta: egy fesztivál akkor lesz sikeres, ha a részt vevő fiatalok úgy érzik, hogy három nap alatt ki sem akarnak lépni a helyszínről, mert folyton van programjuk. Visszajelzések szerint e tekintetben sikeres volt a Tabakó, amelynek naponta, egyidőben 6 – 8 ezer résztvevője volt.

Értelmes előadások, minőségi szórakozás

Talpas Botond, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) erdélyi tevékenységéért felelős igazgatója arra mutatott rá, hogy fontosak a helyszínt biztosító épületek és a fizikai terek is, de a fesztivál attól válik igazi közösségi élménnyé, ha történetek és élmények kapcsolódnak hozzá. A 125 éves dohánygyár most új szerepet kapott és a fiataloknak a kultúrát, szórakozást jelenti. Az MCC feladata a nappali tudásprogramok megszervezése volt és sikerült egy olyan csomagot kínálni, melyben mindazokat az ügyek és témák helyt kaptak, amik a fiatalokat érdekli.

A sepsiszentgyörgyi Tabakó attól egyedi, hogy Sepsiszentgyörgy szívében, egy volt ipartelepen sikerült olyan fesztivált szervezni, ahol egyensúlyban tartották az értelmes előadásokat és a minőségi szórakoztatást, értékelte Tamás Sándor. A háromszéki önkormányzat elnöke arra mutatott rá, hogy egy fesztivál esetében, akárcsak a képzőművészetben vagy a politikában is a siker mércéje az általa kialakított hangulat. Ilyen szempontból a Tabakó egy sikeres fesztivál, hiszen a résztvevők visszajelzése szerint a rendezvénynek jó volt a hangulat.

Antal Árpád polgármester elmondta: jövőben is megszervezik a Tabakó fesztivált, amelynek marad a nyárzáró jellege is. „Erdélyben a Szent György Napokkal kezdődik a nyár és a Tabakó fesztivállal zárul” - mondta a polgármester.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?