Megnyitotta kapuit a Sepsi Tabakó Fesztivál

 Megnyitotta kapuit a Sepsi Tabakó Fesztivál, három zenei helyszín kínál minőségi szórakozást a fesztiválra érkezőknek, két előadótér a beszélgetések és tapasztalatcsere helyszíne, ez egészül ki a Sétány programjaival, ahol műhelyfoglalkozásokat, vásárokat, kulturális programokat tartanak, de a különböző partnerekkel együttműködve egy kiállítóteret és egy könyvsarkot is létrehoztak a szervezők. Sepsiszentgyörgy egykori dohánygyára újra megtelt élettel – tájékoztat a fesztivál sajtóközleménye.

„Egy évvel ezelőtt májusban Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes úrral közösen tartottuk itt az első sajtótájékoztatót, amikor bejelentettük, hogy az önkormányzat megvásárolja az egykori dohánygyár műemlék épületegyüttesét. Azóta nem ültünk tétlenül, hiszen intenzív kampányt és lakossági konzultációt indítottunk és egy 12 millió eurós pályázatot is nyertünk az egyik épületrész átalakítására. A koncepció összeállt arra vonatkozóan, hogy mit szeretnénk kialakítani ezen a helyszínen: feltölteni tartalommal és megteremteni a fiatalok városát” – mondta Antal Árpád-András polgármester.Fotók: a fesztivál sajtóirodája

Hozzátette: „A káros dohánytermék helyett versenyképes tudást szeretnénk szolgáltatni. A Tabakó az első megarendezvény itt, és ezúton felhívást intézek a fiatalok felé, hogy fogalmazzák meg az ötleteiket és visszajelzéseiket az önkormányzatnak”– magyarázta a városvezető, majd megköszönte a szervezőknek a befektetett munkájukat, a környéken lakóknak pedig a türelmüket és megértésüket.

Köszönöm a meghívást a „fesztigyárba” – fordult a résztvevőkhöz Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki a népszerű slágert idézve rámutatott: „a 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás itt garantáltan meglesz, és ebben a „fesztigyárban” bizonyára még túlóra is bele fog férni. Önkormányzatként is fontosnak tartjuk a minőségi időtöltést, a Tabakó fesztivál pedig ilyen rendezvénynek ígérkezik, a szórakozás mellett minőségi élményeket és minőségi tanulást biztosít. Megyei szinten 300 fiatal önkéntes csatlakozott a Tabakóhoz, a szervezés önmagában is tanulási folyamat, ebből a szempontból ugyancsak jelentős ez a rendezvény a háromszéki fiatalság számára”.

A Sepsi Tabakó Fesztivál programjait a dohánygyárral járó légkör inspirálta, a programpontokat „műszakokra” osztották a szervezők. Az első műszak szakmai partnere a Mathias Corvinus Collegium, a megnyitón részt vett Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese is, aki elmondta: „ez a fesztivál kicsiben leképezi azt a munkát, amit Kárpát-medence szintjén végzünk: közösséget építünk, miközben jól érezzük magunkat, izgalmasnak ígérkező beszélgetéseken veszünk részt.” Constantinovits Milán buzdított mindenkit arra, hogy keressék az MCC beszélgetéseit a fesztivál programjában, kiemelve olyan magyarországi és nemzetközi előadókat, mint például dr. Calum T. M. Nicholson, aki a Cambridge-i Egyetemről érkezett a fesztiválra.

„A sepsiszentgyörgyi dohánygyár egy olyan tér, amely minden sepsiszentgyörgyinek jelent valamit. A Tabakón résztvevőknek viszont már nem csak egy épület, az ő esetükben már új élmények kötődnek az egykori dohánygyárhoz” – mondta el Talpas Botond, az MCC erdélyi tevékenységért felelős igazgatója, aki hozzátette, az MCC-s diákoknak itt indul a tanév. „Bizonyos értelemben hazajövünk, hiszen a programjainkban résztvevő több mint négyszáz diák innen származik Sepsiszentgyörgyről, Háromszékről” – tette hozzá.

A megnyitón felszólalt Rés Konrád-Gergely a VIBE Fesztivál főszervezője is, aki elmondta, a kultúrafogyasztás a fiatalok körében átalakult, a fesztiválok szervezőinek megnőtt a felelőssége abban, hogy megmutassák, az ilyen rendezvényeken is lehetőség van minőségi kultúrafogyasztásra. „Minőségi szórakozást próbálunk a fiataloknak biztosítani, erre törekszünk a VIBE-on is, és örülünk, hogy ebben a törekvésben a sepsiszentgyörgyiekben is partnerre találtunk” – magyarázta Rés Konrád-Gergely.  A Sepsi Tabakó Fesztivál zenei programjaiért és a rendezvény technikai részleteiért a VIBE Fesztivál csapata felel.

A megnyitó sajtótájékoztató végén Vargha Fruzsina alpolgármester, a fesztivál főszervezője körbevezette a sajtó képviselőit a különböző fesztiválhelyszíneken, bemutatva például a Művésztelepet vagy az Örömüzemet, továbbá azt is, hogyan vált az egykori dohánygyár modern fesztiválhelyszínné, amely a különböző zenei és szakmai programok mellett például egy podcast rögzítésére is teret biztosít.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?