Nemzetközi meghívottak és országos premierek a 8. pulzArt fesztiválon

Fotók. Kristó-Gothárd HunorZene, irodalom, színház, bábszínház, film és művészeti ágakhoz kapcsolódó műhelyfoglalkozásokat kínál a csütörtöktől vasárnapig tartó pulzArt kortárs összművészeti fesztivál, amelynek közösségi és köztéri bevezetője már javában zajlik Sepsiszentgyörgyön.

Sugár János - Időjárőr című kezdeményezése egy lakókocsi, amely Sepsiszentgyörgy utcáit járja és felkérik a lakosságot egy közösségi alkotásra. Az Időjárőr projekt lényege, hogy bárki, aki a lakókocsiban minimum tíz percen keresztül folyamatosan diktál, 100 lejt kap nyeremény formájában. Az Időjárőr lakókocsija kedden délután 4 és 7 óra között a Központi Piacnál, szerdán az Állomás negyedben a Román katona szobra szomszédságában és csütörtökön a város főterén tartózkodik. Az érdeklődők az elhangzott diktálások átiratait újság formájában péntektől a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben és a 8. pulzArt Kortárs Művészeti Fesztivál helyszínein találják meg.

 Irodalom a pulzArt-on

A 8. pulzArtra érkező három író közös vonása, hogy igen erős szociális érzékenységgel rendelkeznek, a valóság különféle vetületei foglalkoztatják őket, így kapcsolódnak az idei fesztivál hívószavához, az újraértemezéshez, hiszen a beszélgetések során arról faggathatjuk őket, hogyan képezik le irodalmi műveikben ezt a gyorsan változó, nagyon tömény valóságunkat, ami körbevesz bennünket társadalmi vagy akár politikai szinten is, ismertette Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója.

Szonda Szabolcs„Az irodalmi találkozások sorát Szvoren Edina nyitja, a magyar kortárs irodalom egyik legsajátosabb hangú és legelismertebb novellistája és a marginális rétegek avatott megfigyelője, akinek műveit hét-nyolc idegen nyelvre is lefordították már” – ismertette a szerzőt Szonda Szabolcs. A 8. pulzArt közönsége a csütörtöki nyitónapon találkozhat vele 17.30-tól a Zamat kávézóban, ahol Pieldner Judit irodalomtörténésszel beszélget, de rendhagyó irodalomórára is sor kerül a Székely Mikó Kollégiumban és a Mikes Kelemen Elméleti Líceumban.

A kortárs román irodalom különleges alkotója Vasile Ernu, aki nemcsak író, hanem politológus is és minden művének hangsúlyos témája a önazonosság folytonos megfogalmazása. Született Szovjetunióban című debütkötete leüti az alaphangot ennek a teljes önazonosság- és hazakeresésnek. Élénk beszélgetésre lehet tehát számítani pénteken 18 órától a Zamat kávézóban, ahol a szerzőt Andrei Dósa író kérdezi, aki maga is sokat foglalkozik önkereséssel, identitáskérdésekkel.

Az irodalmi találkozások sorozatát Jászberényi Sándor író zárja, aki jelenleg Kairóban él, de újságíróként, haditudósítóként folyamatosan jelen van a világ nagy eseményeinél. „Legutóbb az ukrajnai hadszíntérről tudósított, így különösen érdekes tetten érni nála, ahogy ezek a tapasztalatai, a megrázó élményei átvonulnak szépirodalmi alkotásaiba” – összegzett Szonda Szabolcs. A Bod Péter Megyei Könyvtárban sorra kerülő találkozáson Miklóssi Szabó István sepsiszentgyörgyi író faggatja szombaton 18 órától.

Színház, bábszínház és zene

Páll Gecse Ákos, a színházi, bábszínházi és zenei programok ötletgazdája elmondta: nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az alkotások inspirálóak, újszerűek legyenek, feszegessék a művészeti ágazatok határait. Ugyanakkor minden színházi produkció először lesz jelen Romániában.

A Strangeface Theatre Company angliai bábos csapat két nagyon intim produkciót hoz el: Beached és Spaced. Mindkét nonverbális előadást tízszer, de legtöbb tíz résztvevőnek játsszák, akik fülhallgatót kapnak. Nassim Soleimanpour iráni rendező 12 éve írta meg a Fehér nyuszi, vörös nyuszi (White Rabbit, Red Rabbit) című drámáját, mely minden szempontból formabontó: nem kell hozzá se rendező, se díszlet, se kellék, se próba, a színész a színpadon kapja meg a szövegkönyvet, az alapján elindul egy történet az író, az előadó és a közönség között. Ez a kísérleti színház az ősbemutatón Pálffy Tibor, majd Claudia Ardelean, Kónya Ütő Bence és Pál Ferenczi Gyöngyi előadásában lesz látható.

A 8. pulzArt fő meghívottja Belgiumból érkezik. „Miet Warlop a kortárs művészetekben meglehetősen nagy névnek számít, főleg performanszai és installációi révén. A Springville című előadását 11 évvel ezelőtt készítette, mellyel bejárta a világot és különféle installációs és performansz-elemekkel, viccesen reflektál a társadalom nem működő oldalára” – ismertette a színházi meghívottakat Páll Gecse Ákos.

A 8. pulzArt nyitókoncertjén a Fazer zenekar kortárs, könnyen emészthető jazzt játszik németes pontossággal, a zárókoncerten pedig a Noya Rao elektronikus, jazzes, trip-hopos hangzással átszőtt soul zenéjét hallhatja a közönség. A Zamat kávézóban lesznek a bulik, ahová Franciaországból és Horvátországból is érkeznek meghívottak. Pénteken éjszaka Hugo Kant élőben fuvolázik majd, izgalmas hangzásokat kever trip-hopos, jazzes világzenéjében. Szombaton az Egoless dub, dubstep producer lép fel, aki világszinten saját műfajában nagy dolgokat ért el, ő például bőgőzik a live act során.

Műhelyfoglalkozások

Kolumbán ZengeKolumbán Zenge a 8. pulzArt négy műhelyfoglalkozását ismertette, melyeken a művészet találkozik a tudománnyal a reinvent fesztiválmottó jegyében. A külföldi előadók közül Russell Dean, a Strangeface Theatre Company bábosa tart maszkkészítő workshopot szakmabeliek számára, melyre még öt szabad hely maradt, ezekre lehet jelentkezni. A pécsi Mediator Reborn Plastic workshopján a helyszínen hasznosítanak újra műanyagot a résztvevők, majd különféle használati tárgyakat készítenek belőle. A csoportos helyek már beteltek, de az egyéni foglalkozásokra még lehet jelentkezni.

A ReInvent Symbols műhelyen linómetszetek segítségével lehet ruhadarabokra nyomtatni Jánosi Ágnes-Anikó ruhatervező és Ilyés Réka grafikusművész vezetésével. „Az egyik legizgalmasabb műhelymunka gyerekek és felnőttek számára egyaránt élvezetes és remek kihívás. A Young Engineers Lego Challenge foglalkozásán robotokat, rajzolóeszközöket lehet majd építeni. A kihívás részeként minél nagyobb stabil szerkezeteket, tornyokat, hidakat kell összerakni, de lesz Lego szerencsekerék is, mely kipörgeti, hogy milyen elemekből lehet felépíteni egy-egy tárgyat” – foglalta össze Kolumbán Zenge.

Film

Knop IldikóKnop Ildikó szervező szerint az Építész lét fontossága (The Importance of Being an Architect) olasz dokumentumfilm a poszt-Covid világ valóságait, annak vízióját mutatja be építészeti szempontból, a helyi alkotók rövidfilmje, a Noise pedig az építészet és a művészetek viszonyát taglalja. A vetítések után beszélgetésre is sor kerül a Művész Moziban Török Áron, Bordás Szabolcs László és Zsigmond Pál műépítészekkel, illetve a Noise rövidfilm alkotóival: Vass Zsuzsanna rendező-színésszel, Bezsán Noémi koreográfus-performerrel és Kónya Ütő Bence színész-zenésszel.

Jegyeket az eventim.ro oldalon és a Városi Jegyirodában lehet váltani, a teljes program és további részletek a pulzart.ro honlapon olvashatók.

Kapcsolódók

Kimaradt?