Az egyensúly, harmónia és fenntarthatóság évada veszi kezdetét a Szigligeti Színházban

Hamarosan kezdődik a nagyváradi Szigligeti Színház új évada, amely az egyensúly, a harmónia és a fenntarthatóság köré épül majd fel, ezzel tükrözve a klasszikus és a kortárs, a régi és az új, az idős és a fiatal találkozását.

Értékelte az elmúlt évadot Czvikker Katalin, a nagyváradi Szigligeti Színház főigazgatója: a 2023-2024-es évadban a színház társulatai 321 előadást játszottak, ebből 206-ot Nagyváradon, 95-öt az ország egyéb régióiban, illetve vidéken, és 20-at külföldön. Az idei évadban 27 vendégelőadásnak adott otthont színház fesztiválok és előadáscserék során.

Sajtótájékoztatót tartottak a nagyváradi Szigligeti Színházban/ Fotó: Vigh László Miklós

Az előadások létrehozása mellett jelentős fejlesztések fejeződtek be: felújították a vasfüggönyt, a trégerek és a forgószínpad szerkezetének teljes karbantartási egységét, fejlesztették a már létező hívó rendszert, illetve végéhez közeledik a tűzvédelmi engedély megszerzéséhez szükséges munkálatok jelentős része (tetőtér fémszerkezetének festése tűzálló festékkel, a tűzriasztó rendszer kibővítése az első és második emeleten, valamint a padlástérben), lecserélték és automatizálták a hang- és fényvezérlő helyiségek ablakát a tűzvédelmi szempontoknak megfelelően. Sor került az egész épület nagytakarítására, illetve fény- és hangtechnikai eszközök beszerzésére úgy a nagyszínpadi, mint a kiszállásokon játszott előadások jobb minőségének biztosítására – olvasható a színház közleményében.

A színház dolgozói nyáron sem pihentek. Bár június 16-án az évad utolsó előadását lejátszották Nagyváradon, a kiszállások, táborok, fesztivál részvételek továbbra is folytatódtak. A Szigligeti Színház nyári programjai között szerepelt a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválja, amelyre Kálmán Imre Csárdáskirálynőjét vitték el június 21-én. Június 24-én a Szigligeti Társulat Csinibabája nyitotta a debreceni Csokonai Nemzeti Színház Nagyerdei Szabadtéri Színpadának nyári évadát. A XIX. Magyar Táncfesztiválra meghívták a Nagyvárad Táncegyüttes A Schmürz című mozgásszínházi őrületként feltüntetett előadást Győrbe. Június 24-28. között a Lilliput Társulat bábtábort tartott Biharon az Afterschool meghívására, ahol 50 gyerek napjait színesítették kézműveskedéssel, bábkészítéssel, drámajátékokkal, népi játékokkal, sporttal és nagy beszélgetésekkel.

Részlet a Csárdáskirálynő című előadásból/ Forrás: Szigligeti Színház Facebook-oldala

Július 1-4. között szintén táborozással telt a Lilliput Társulat, a Nagyvárad Táncegyüttes és a Tüskevár gyerekszereplői, illetve a Szigligeti Önkéntesek Csoportjának (SzÖCskék) számára, a projekt lezárásaként. Az előadás a következő évadban is repertoáron marad. A Nyári Színházi Esték Hajdúszoboszlón program keretén belül július 25-én, 20:30 órától a Lilliput Társulat és a Nagyvárad Táncegyüttes koprodukcióját láthatta az érdeklődő publikum. A Gyulai Várszínházban két előadással szerepeltek: A padlás és a Csárdáskirálynő is látható volt. Augusztus 4-9. között a Lilliput Társulat ismét bábtáborozott, ám ezúttal Esztergomban idén már a 24. alkalommal, Horányi László meghívására.

Novák Eszter, a Szigligeti Társulat és a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti vezetője számolt be a két társulat 2024/2025-ös évadának terveiről. A Szigligeti Társulat tervei között egyelőre öt bemutató szerepel: az első Kovács D. Dániel rendezésében Nyikolaj Vasziljevics Gogol ismert komédiája, A revizor lesz, november 3-i időponttal. Ezzel párhuzamosan egy stúdióelőadás próbafolyamata is zajlani fog. Tennessee Williams Macska a forró bádogtetőn című drámáját Botos Bálint rendezi. Szilveszterkor Földes Imre, Harmath Imre és Ábrahám Pál Viktória című nagyoperettjét láthatja majd a publikum, amely a Szigligeti Társulat, a Nagyvárad Táncegyüttes és a debreceni Csokonai Nemzeti Színház koprodukciója lesz, Novák Eszter rendezésében. Érdekessége, hogy „másfél” bonviván, egy primadonna, két táncos komikus és két szubrett szerepet tartalmaz.

Az évad második felében egy kortárs nagyszínpadi drámát láthat majd a közönség Anca Bradu rendezésében, amely magyar nyelven első alkalommal lesz bemutatva. A darab szerzője a román származású, Franciaországban élő, kortárs drámaíró Matei Vișniec, aki franciául írta meg először a művet Lysistrata, mon amour címmel, mely a szerző román fordításában Lysistrata, dragostea mea címmel jelent meg. A magyar ősbemutató címe Szerelmem, Lüszisztraté lesz. Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatója William Shakespeare egyik legismertebb komédiája lesz, az Ahogy tetszik, melyet Balogh Attila színművész fog rendezni.

Mindezek mellett terven van még egy-egy stúdióbemutató Hunyadi István és Tóth Tünde színművészek rendezésében, illetve egy koprodukció a Szentendrei Teátrummal, melyet Kincses Réka ír és rendez, ennek előmunkálatai már idén elkezdődnek workshopok által.

Részlet az Aliz Csodaországban című előadásból/ Forrás: Szigligeti Színház Facebook-oldala

A művészeti igazgató beszámolt a Nagyvárad Táncegyüttes terveiről is erre az évadra, és elmondta, hogy négy fiatal táncos is csatlakozott az együtteshez név szerint: Ördögh Géza, Papp Zsuzsánna, Tábori Sára és Tekse Patrik. A táncegyüttes két bemutatóval készül az idén: az évad első felében Ingmar Bergman Suttogások és sikolyok című darabját Györfi Csaba adaptálja stúdiószínpadra egy nonverbális, kortárs táncelőadás formájában. Az évad második felében egy nagyszínpadi folklór táncelőadás is készül Kerek egy esztendő címmel.

Botházy-Daróczi Réka, a Lilliput Társulat művészeti igazgatója közölte, hogy az idei évadban a bábtársulat négy bemutatóval és egy felújítóval készül. Lélek Sándor Tibor 2020-ban bemutatott Piri és a Farkas című előadásának felújítását láthatják majd a szülők és a gyerekek. Mivel a pandémia alatt keveset tudták játszani és a korosztály is cserélődött azóta, ezért a társulat örül az előadás felújításának. A sokak számára ismert Bartal Kiss Rita rendezésében lesz látható a Lenka és Palkó című, két külön mese találkozásának történetét, amely a kirekesztettségről, a gyerekkori magányról és a mások által nem átlagosnak hitt gyerekek barátságáról és összetartásáról szól.

A Dávid és Góliát című bibliai történet mindenki számára ismerős. Dió Zoltán rendezésében a bábjáték üzenete a kicsik és nagyok, gyerekek és felnőttek közötti különbségekre mutat rá, illetve a kicsiknek hitt, de nagy tetteket végrehajtó gyerekeinket helyezi középpontba. A negyedik bemutató Az én történetem című kérdőjelekkel és az ismeretlennel teli világba kalauzolja a nézőket, melyet a társulat bábművésze, Daróczi István rendez. Végezetül egy kortárs lengyel meseírónő, Marta Guśniowska a Ha lúd, legyen kövér című meséjét Halasi Dániel rendezi, amely a depresszióról, lojalitásról és az életre szóló barátságról szól, illetve arról, hogy sosem vagyunk egyedül, bármilyen kilátástalan legyen a helyzet.

Augusztus 16-án indul a bérletértékesítés is: a jegypénztár aznap 13 órakor nyit. Megmaradnak a jól ismert bérletházak elnevezései és struktúrái is, némelyikbe vendégelőadások is bekerültek. Augusztus 30-ig van lehetőségük régi bérleteseknek arra, hogy megszokott helyüket lefoglalják a következő évadra is. Ezzel párhuzamosan augusztus 19-től már a jegyértékesítés is megkezdődik, augusztus 31-én ugyanis 19 órától Magyarosaurus Dacust játszák a színház nagyszínpadán, illetve szeptember 7-én az első bemutató, az Orlai Produkció Jaj, nagyi! című előadása lesz Molnár Piroskával a főszerepben.

Bővebb információk a színház honlapján olvashatók.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?