Több mint egy fesztivál: hamarosan kezdődik a Kolozsvári Magyar Napok

Tizenötödik kiadásához érkezett a Kolozsvári Magyar Napok, amelyre idén augusztus 18–25. között kerül sor a kincses városban. A már megszokott programok mellett számos újdonsággal is készülnek a szervezők, ezeknek a részleteiről a keddi sajtótájékoztatón számoltak be.

„Ez nem egy hagyományos értelemben vett fesztivál, hanem sokkal több annál: egy közösségi rendezvénysorozat” – fogalmazott Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke, az esemény főszervezője. Mint mondta, minden programot igyekeztek úgy összeválogatni, hogy a tudásszerzés, a szórakozás és a kikapcsolódás mellett a hangsúly a találkozásokra és a kapcsolatépítésre kerüljön. Mint fogalmazott, sajnos idő és energia hiányában az emberek sokszor elmennek egymás mellett az utcán, így a szervezők abban bíznak, hogy a Kolozsvári Magyar Napok segítség lehet abban, hogy több időt tölthessenek együtt.

Forrás: Kolozsvári Magyar Napok Facebook-oldala

A rendezvény keretében idén két kiemelt eseményre is sor kerül. Elsőként a Kolozsvári Magyar Napok egyfajta bevezetőjeként, ünnepélyes keretek között átadják a nemrég visszaállított Mária-oszlopot az Egyetem utca és a Farkas utca találkozásánál. Annak idején a pestisjárvány elmúltáért adtak hálát e szobor felállításával a kolozsváriak. Erdély második legrégebbi köztéri szobra, egyben a kincses város első fennmaradt köztéri emléke, a fogadalmi szoborként ismert Mária-oszlop újra eredeti, méltó helyére került. E közös épített emlék és kulturális örökség újra Kolozsvár szívében díszeleg, hogy emlékeztesse a kincses város lakóit múltjukra. Az emlékmű megáldására augusztus 15-én, csütörtökön 12 órától kerül sor.

A Kolozsvári Magyar Napok másik kiemelt eseménye a Szent Mihály-templom Europa Nostra-díjának átadása augusztus 17-én 17 órától. A gálaműsor része lesz a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar koncertje Czakó Gabriella, Nagy Éva Vera és Lokodi Emőke vezényletével. Közreműködik Krasznai Gáspár zongorán és Lokodi Lehel orgonán és zongorán.

Forrás: Kolozsvári Magyar Napok Facebook-oldala

Oláh Emese, a város RMDSZ-es alpolgármestere nagy jelentőségű eseményként hivatkozott a Kolozsvári Magyar Napokra. Mint fogalmazott, ez egy olyan rendezvénysorozat, „amely tényleg mindenkit meg tud szólítani kortól és nemzetiségtől függetlenül”. Az elmúlt tizenöt évben nem veszített színvonalából, sőt évről-évre kreatívabb programokat kínálnak a szervezők, s mint mondta, ez az, amivel igazán meg lehet mutatni egy közösség erejét.

Az alpolgármester elmondta, hogy a korábbi évekhez hasonlóan, a nagyszínpadi koncertek miatt a Főtér keleti részénél levő utcát lezárják az autós forgalom előtt. Amennyiben az esti koncertekre érkezők biztonsága szempontjából szükségesnek ítélik meg, úgy ideiglenesen lezárják a Deák és a Jókai utcát is néhány órára.

Forrás: Kolozsvári Magyar Napok Facebook-oldala

Szabó Lilla, a Kolozsvári Magyar Napok programigazgatóa szerint azok a jól bejáratott programtömbök, amelyek évről-évre rengeteg embert vonzanak, természetesen idén is megmaradnak. Lesznek gyerekfoglalkozások, kiállítások, koncertek, sportesemények, emellett berendezik a Bor utcát is. Párhuzamosan zajlik továbbá a Magyar Napok két társrendezvénye is: a Magyar Egyházzenei Biennálé számos koncerttel, a Szent István-napi Néptánctalálkozó pedig egy igazi nemzetközi tánckavalkádot hoz a kincses városba.

Újdonságként idén teljes hosszában berendezik a Farkas utcát is, amely felújításának végére ugyan még várni kell, de a szervezők már most fontos helyszínné teszik. Szabó Lilla kiemelte emellett a tavalyi rendezvény alkalmából átadott, azóta állandó használatban lévő Herepei-házat, ahol az IKE programjai zajlanak majd, de a Főtér 23-ban és a TIFF-ház udvarán is zajlanak majd a Kolozsvári Magyar Napok rendezvényei.

A Kolozsvári Magyar Napok részletes programja elérhető az esemény honlapján, illetve idéntől a FestivApp applikációban is megtalálható minden szükséges információ.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?