Díszpolgárrá avatták Széken Korniss Péter fotóművészt

Korniss Péter Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotográfust díszpolgárrá avatta a Kolozs megyei Szék község, az ünnepélyes köszöntésre szerdán került sor, számolt be róla a Maszolnak a világhírű magyar fényképész.

Korniss Péter idén megjelent Hosszú úton – Szék 1967–2022 című albumával fotótörténelmet írt, ugyanis nem tudni még egy olyan fényképészeti projektről, amely több mint fél évszázadon át követte és dokumentálta volna egy település és annak lakóinak életét. A Kossuth-díjas fotográfus azonban 1967-től kezdődően visszajáró vendég volt a Kolozs megyei településen, ahová az idők folyamán már nemcsak baráti, hanem családi szálak fűzni kezdték. A település egykori képének, életének teljes átalakulása tetten érhető a páratlan fotóalbumban: a petróleumlámpás fonótól, a gyertyafényben megtartott táncháztól, a bokáig érő sárban iskolába igyekvő gyermekek képétől kezdve egészen a modern 21. századi körülmények beköszöntéig.

A Maszolnak adott korábbi interjújában Korniss Péter kifejtette: amikor megérkezett Székre, az elszigetelt zsákfaluba mintegy 55 esztendővel ezelőtt, egy különleges autentikus mesevilág fogadta, azonnal tudta, hogy ezt neki meg kell örökítenie, főleg hogy azt is felismerte: ez a világ múlandó, a még tetten érhető hagyományok ki fognak kopni, a népi viseletet idővel felváltja a modernizációval érkező új divat. Akkori megérzése néhány évtized múltán beigazolódott, és mint mondta, „egy eltűnő világ utolsó emlékműveit” örökítette meg fényképészként.

A csíkszeredai Bookart Kiadónál két nyelven, magyarul és angolul megjelent monumentális alkotás Kárpát-medence szerte nagy nyilvánosságot kapott. Szék élete, egykori lakói elevenednek meg a lapjain a fotóművész lencséjén keresztül halhatatlanná tett pillanatok révén. A község ezt a bő öt évtizedes áldozatos munkát, a helyi kulturális örökség dokumentálását és a falu hírnevének öregbítését köszönte most meg Korniss Péternek azzal, hogy a település díszpolgárává avatta.

A Budapesten élő Korniss Péter a Maszolnak elmondta, rendkívüli volt a szerdai ünnepség, melyen a polgármester és a tiszteletes mondott beszédet, azonban az tette meghitté és különlegessé az eseményt, hogy köszöntötték a településen az utóbbi egy évben született gyermekeket és édesanyáikat, ők foglaltak helyet az asztal egyik oldalán, ugyanakkor ünnepelték az aranylakadalmas párokat, ők voltak az asztal másik oldalán, magyarázta a fotográfus.

Fotó: Borsi Balázs

„Az ünnepségen az jutott nekem eszembe, hogy milyen sokat kaptam Széktől. Amikor én idekerültem 1967-ben egy ismeretlen közegből, a magyar fővárosból érkeztem, és kinyíltak előttem a kapuk, megnyíltak nekem az emberek, befogadtak, kapcsolatok teremtődtek, és így tudtam fényképezni” – mondta a Korniss Péter. Hozzátette, „lett itt egy másik családunk, vagyis a mi családunk kibővült azzal, hogy keresztszülők lettünk 1971-ben, így lettem része a közösségnek. Így tanulhattam meg tőlük, hogy mit jelent itt ez a kultúra, a kötődéseik, a hagyományaik, hogy milyen erős emberi kapcsolatokat hoznak létre”.

„Nagyon erősen kötődöm a szülőföldhöz, hiszen itt születtem Széktől 64 kilométerre, Kolozsváron. S a nyáron Kolozsváron, az ősszel pedig Székelyföldön éreztem azt, hogy a szülőföld is visszafogad, hogy erre az erős kötődésnek ez a széki díszpolgári cím tette rá a végső pecsétet. Ezért aztán végtelen nagyon öröm van bennem” – mondta el a Maszolnak Korniss Péter.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?