Korniss Péter világhírű fotográfus legújabb egyedi kötetét Csíkszeredában is bemutatták

Korniss Péter világhírű fotográfus, a csíkszeredai Bookart Kiadó gondozásában megjelent, egyedülálló, 55 éves széki fényképészeti tevékenységét bemutató kötetét ismertették kedden este a csíkszeredai városházán. A kivételes művészeti albumot a fotóművész, a Bookart Könyvkiadó vezetője, Hajdu Áron, valamint Sógor Enikő alpolgármester mutatta be gazdag fényképes vetítéssel egybekötve.

Egyedülálló, világpremiernek számító kötet jelent meg a csíkszeredai Bookart Könyvkiadó gondozásában Hosszú úton. Szék 1967–2022 címmel.  A könyv lapjain Korniss Péter, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fényképész  55 éves széki munkásságát öleli fel. A szerző fotókkal több mint fél ávszázadon át dokumentálta a kivételes hagyományokkal rendelkező mezőségi település életét, minden- és ünnepnapjait, valamint társadalmának átalakulását.

Fotók: Csíkszeredai Városháza

Az esemény felvezetőjében Sógor Enikő, Csíkszereda kolozsvári születésű alpolgármestere emlékezett vissza gyermekkora széki származású dadusára, aki csupán egy évnyi "szolgálat" után visszatért szülőfalujába, mivel hiányzott neki a mezőségi településen zajló társadalmi élet. A városvezető általa került kapcsolatba a széki közössegi élet intenzív összetartó erejével, és az a történelmi folyamat, amely a 19. századi életmódba és hagyományba záródott közösség gyorsított felzárkózását öleli fel, „bizarr módon" vele egyidős. Ezáltal a fura egybeesés által számára még inkább érzékelhető a művészi folyamat, az alkotói következetesség rendkívülisége. 

Ezt követően, Korniss Péter személyes hangvételű, saját felvételeivel gazdagon illusztrált bemutató előadásában elmondta: kolozsvári születésűként alig 65 kilométerre telt a gyermekkora az említett falutól, amely zsáktelepülés révén messze esett a főutaktól és a néprajzosok és népzenészek általi "felfedezéséig" egyáltalán nem volt ismert sem Erdélyben, sem Magyarországon. A 12 éves korában családjával Magyarországra költöző alkotó a néptánc révén jutott el Székre 1967-ben, amikor Novák Ferenc társaságában látogatott oda.

Mint felidézte, már az első találkozás alkalmával olyan személyes kapcsolatokat alakított ki, amelyek végigkísérték több mint öt évtizedes széki látogatásait é fotográfiai tevékenységét. Így betekintést nyerhetett és bemutatott felvételei segíségével, a jelenlévők is betekintést nyerhettek az egykori széki táncházak hangulatába, amely a Budapesten elindult „városi" táncházmozgalom alapjául is szolgált. A táncházak szervezésének, lebonyolításának kialakult rendje csupán a huszadik század utolsó éveiben bomlott fel véglegesen. Mindez párhuzamosan történt a faluban lezajló társadalmi folyamatokkal, amely során fokozatosan háttérbe szorultak a hagyományok és előtérbe kerültek új stílusok, divatok és szokások.

Mindezeken a folyamatokon lenyűgöző felvételek bemutatásával vezetett végig bennünket Korniss Péter. A zárszó felvetette a kérdést, van-e bárkinek joga arra, hogy számon kérje a hagyományőrző falun a hagyományainak elveszítését, gyökeres átalakulását, legyen szó a népviselet hordásáról, a lakodalmak megszervezéséről, vagy éppen a lakások berendezéséről.

Korniss Péter könyvbemutatóját szerdán Sepsiszentgyörgyön is megtekinthetik, meghallgathatják az érdeklődők 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár (Gábor Áron utca 14.) dísztermében. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?