Állva tapsolt zenészek, természetjárás, zengőovi – véget ért a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Véget ért a zene és természet tematikával megszervezett Csíkszeredai Régizene Fesztivál, ahol idén kilenc napon át, nyolc helyszínen öt ország több mint 170 zenészét tapsolhatta meg a publikum.

„A zene és a természet fiatalító, vidámító erejével feltöltekezve zártuk az idei fesztivált, amely július 9–17. között valóban a régizene fővárosává tette Csíkszeredát” – fogalmaztak összegző közleményükben a szervezők.Az Obsidienne koncertje a fesztivál nyitónapján | fotó: Fodor Zsuzsanna

A fesztivállal párhuzamosan zajló XIV. Régizenei Nyári Egyetemen nyolc mesterkurzus zajlott kilenc oktató, öt közreműködő kísérő és fordító, 60 diák részvételével. „A közönség számára talán kevésbé érzékelhető, de a fesztivál ideje alatt egy intenzív tanulási és próbafolyamat zajlik napközben a háttérben, közös próbákkal, fellépésekkel, ettől olyan különleges ez az esemény, amely így a találkozások, az eszmecserék, a kölcsönös tanulás kiváló terepe” – írták a szervezők. A közel egyhetes tevékenységet két, a közönség számára nyitott záróhangverseny koronázta meg.

A fesztivál kilenc napja alatt 24 esemény zajlott, 16 koncerttel, két zenés helyismereti túrával, egy könyvbemutatóval, egy filmvetítéssel, egy borkóstolóval, egy reneszánsz gyermeknappal és táncházzal, továbbá egy régizene-ovival, amely az idei év újdonságának számít.

A fellépő együttesek közül nagyon jó volt a fogadtatása a franciaországi Obsidienne régizene-együttesnek az esemény nyitónapján, hatalmas sikernek örvendett a Barokk Fesztiválzenekar műsora, amelyet Ulrike Titze koncertmester vezetett, csodálatos együttműködésben a nyári egyetem hallgatóival, akik a madárcsicsergés, a szélfújás, a hullámok, a vihar hangjait imitálva nagy tapsot arattak. Vasárnap a fesztivált egy világszínvonalú koncert koronázta meg: a Hortus Musicus felejthetetlen műsorát a csíkszeredai Lux Aurumque kamarakórussal közösen valóságos tapsorkánnal, állva tapsolva köszönte meg a közönség.Hortus Musicus | fotó: Szigeti Vajk István

Nagy népszerűségnek örvendtek a múzeum régészei által vezetett zenés helytörténeti túrák is Csíksomlyóra és Csíkszépvízre, összesen közel százan túráztak a természetben a két alkalommal. A túrákat a Csíki Székely Múzeummal és a Csíkszépvízi Polgármesteri Hivatallal partnerségben szervezték, a Concerto Spiralis, a Role együttes, valamint Hunyadi Koppány, Benedek Tibor Magor és Csibi Dávid közreműködésével.

A Régizene Zengőovi Ádám Rebeka zenepedagógus vezetésével szintén nagyon pozitív fogadtatásban részesült, a háromnapos foglalkozáson harminc nagycsoportos és kisiskolás gyermek kapcsolódhatott be az éneklésbe és zenebonálásba. A hatalmas érdeklődésnek köszönhetően a zengőovi jövőre is a fesztivál részét képezi majd, jelentették be a szervezők.Zengőovi | fotó: Fazakas Gabriella

A szombat hagyományosan idén is a reneszánsz gyermeknapé volt, amely zenével, tánccal, kézügyességi játékokkal, harcászati bemutatóval és kézműveskedéssel szintén időutazásra hívta a kicsiket és nagyokat egyaránt. A reneszánsz táncház az eddigi leghangulatosabb táncalkalomnak mondható, kiváló táncoktatókkal és nagyon jó muzsikával, vérbeli várbeli hangulattal.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?