Székelyföldi régizene-együttesek repítenek Mátyás korába a kolozsvári könyvvásáron

Szegény deáklegény a Budai várban címmel a Codex régizene-együttes és olaszteleki Cygnini táncegyüttes kínál érdekesnek ígérkező programot a Kolozsvári Ünnepi Könyvhétre pénteken 12 és 13 órától.

Mátyás király korabeli zenével és tánccal népszerűsítik a Csíkszeredai Régizene Fesztivált a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten, pénteken délben, a Fogoly utcában felállított színpadon. A Szegény deáklegény a Budai várban című produkció a Codex repertoárjának része, lévén az együttes rendszeresen tart hangversenyeket gyermekeknek, és több olyan előadásuk született, amelyben a zenét és a táncokat egy történet vagy mese köré fűzik fel. A mese-koncerten a történet mellet francia, olasz, spanyol, német és magyar reneszánsz zenét és táncokat hallhat a közönség, az esemény különben Hargita Megye Tanácsának támogatásával, A Csíkszeredai Régizene Fesztivál népszerűsítése című projekt keretében zajlik.A koncert után is érdemes ott maradni, mivel 13 órától a színpad előtt reneszánsz táncokat oktatnak: táncház lesz kicsiknek és nagyoknak, Filip Mária vezetésével, valamint az olaszteleki Cygnini Táncegyüttes és a Codex együttes közreműködésével.

 A Codex együttes 1996 őszén alakult sepsiszentgyörgyi, brassói, csíkszeredai zenetanárokból és diákokból. Céljuk a 15–19. századi magyar (elsősorban erdélyi) és európai műzene megszólaltatása korhű hangszereken és előadási stílusban. Számos nemzetközileg elismert előadóművésztől tanultak nemzetközi mesterkurzuson: Innsbruck, Utrecht, Karlsruhe, Sopron, Szeged, Szombathely, Szentendre, Budapest stb. 

A Cygnini együttes az erdővidéki Olasztelken alakult, nevük hattyúcskákat jelent. A Tüzes-Bölöni Csilla lelkész által irányított csoportban furulyaoktatás zajlik önkéntesek vezetésével, az egyház támogatásával. 2014-től pedig a felújított és kastélyszállóként működtetett helyi Daniel-kastéllyal született partnerségük révén sikerült a gyerekek érdeklődését a régizene, illetve a korabeli táncok tanulása felé irányítani. Az együttes tagjai 2017-ben testületileg részt vettek a Csíkszeredai Régizene Fesztivál mesterkurzusain, az együttest művészeti tanácsokkal Szabó Anikó táncművész látja el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?