Lászlóffy Aladár nemrég „előkerült” Mátyás-regényét is bemutatják a kolozsvári könyvhéten

A Kolozsváron május 10. és 13. között megszervezett 8. Ünnepi Könyvhét több programponttal csatlakozik a 2018-as Mátyás király-emlékévhez. A sztárvendégek: Bagdy Emőke pszichológus, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról musicalt előadó Szindra Társulat és Ákos, aki ezúttal nem koncertezni, hanem könyvét bemutatni jön Kolozsvárra.

A Fogoly utcában zajló esemény fő programpontjait Iánosi Zsolt szervező és H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke ismertette a szerdai sajtótájékoztatón. Az utca végén felállított színpad egyik húzóelőadásának idén a Déry Tibor regénye nyomán íródott Presser-musical, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című előadást szánják, ezt a budapesti Marczibányi Téri Művelődési Központban működő Szindra Társulat adja elő.A könyvhét meglepetés-előadója Kovács Ákos rockzenész, aki most nem énekelni, hanem beszélni fog új könyvéről, amelynek Kolozsváron lesz az első bemutatója.

A Mátyás-évhez kapcsolódóan a könyvhét szervezői meghívták Marosán Csaba színművész Mátyás király udvarában jártam című előadását, és Mátyás-kvízt állítanak össze középiskolások számára. Szerencsés véletlen, hogy a Mátyás-évben Mátyás-regényt is be tudnak mutatni: fűzte hozzá H. Szabó Gyula. A 2009-ben elhunyt kolozsvári író, költő Lászlóffy Aladár hagyatékából ugyanis előkerült egy Hunyadi Lászlóról és Mátyásról szóló történelmi esszéregény, a Dühöng a déli szél, amelyet a szerző a 2000-es évek elején írt egy pályázatra, de végül fiókban maradt. A könyv idén jelent meg a Kriterion Kiadó történelmi regények sorozatában.

Megszólítják a román irodalomkedvelőket is

Lesz román-magyar kétnyelvű irodalmi esemény Szabó Csaba román-magyar közeledést szolgáló Corbii Albi – Fehér Hollók projektjével közös szervezésben, a program keretében román gyermekek szavalják magyar költők románra fordított verseit, és román fiatalok mesélnek a magyar irodalom román fordításban megjelent művei elolvasásával szerzett élményeikről. 

Erdély 1918-as Romániához csatolásának 100. évfordulója kapcsán pedig fotókiállításon mutatnák be azokat a sajtótermékeket, intézményeket, amelyeket az erdélyi magyarság  „muszáj-önállóságában” fel tudott mutatni, fogalmazott H. Szabó Gyula.

A szervezők elmondták, hogy partnereik további rendezvényekkel csatlakoznak a könyvhéthez, ezek hamarosan felkerülnek az esemény honlapjára és Facebook-oldalára. Megnyugtattak: a minden évben tömegeket megmozgató közösségi versmondás nem marad el, a 8. Ünnepi Könyvhét is ezzel zárul majd.

Kapcsolódók

Kimaradt?