Nem lesz kóla, ha elhúzódik a polgárháború Szudánban

A szudáni konfliktus kirobbanása miatt a fogyasztási javak nemzetközi gyártói próbálnak minél többet felhalmozni gumiarábikumból, amely a polgárháború sújtotta ország legkeresettebb exportcikke, és amely egy sor termék kulcsfontosságú alapanyaga. A legnagyobb probléma az, hogy csak kevés dologgal vagy egyáltalán nem lehet helyettesíteni, írja a Világgazdaság.

Gumiarábikumból mintegy 120 ezer tonnát termelnek az akáciafák világszerte 1,1 milliárd dollár értékben, ennek a hetven százalékát a „gumiövezetnek” is nevezett Száhel-régió, egy több mint 800 kilométer hosszú folyosó, amely összeköti Afrika keleti és nyugati partját. Ennek része többek között Etiópia, Csád, Szomália és Eritrea mellett Szudán is.Fotó: Pixabay

Afrika harmadik legnagyobb területű országában régóta szinte folyamatosak a konfliktusok, a gumiarábikum-ellátástól leginkább függő nagy cégek, például a Coca-Cola és a Pepsico ezért jó ideje igyekszik minél nagyobb készletet biztosítani.

A Reuters exportőröktől és ipari forrásokból származó információja szerint némelyik vállalat három–hat hónapra elegendő gumiarábikumot halmozott fel, hogy ne kelljen leállítani a gyártást.
A konfliktusok azonban korábban az ország olyan távoli régióira korlátozódtak, mint Dárfur. Április közepén viszont a fővárosban, Kartúmban törtek ki fegyveres harcok a hadsereg és a félkatonai Gyors Reagálású Támogató Erők (RSF) között, megbénítva a gazdaságot és megzavarva az alapvető kommunikációt.

A Reuters 12 exportőrt, ellátót és forgalmazót keresett meg, és mind azt mondták, hogy a gumiarábikum-kereskedelem leállt a konfliktus miatt. Jelenleg lehetetlen beszerezni a terméket Szudán vidéki részéről a harcok és az útlezárások miatt, mondta a hírügynökségnek Mohamad Alnoor, a Gum Arabic USA vezetője.
Nehéz a kommunikáció is a helybéliekkel, Port Szudánban pedig, amelyik az ország második legnagyobb városa és fő kikötője, most elsősorban a civilek evakuálására összpontosítanak, miután a diplomatákat a legtöbb ország már kimenekítette. Korábban innen exportálták a gumiarábikumot.
 

A konfliktus miatt a beszállítóink nehezen tudják biztosítani a szükséges árukat. A vevők és az eladók is tanácstalanok, nem tudják, mikor normalizálódik a helyzet– nyilatkozta Dzsines Dosi, a mumbai székhelyű Vijay Bros ügyvezető igazgatója.
„Attól függően, hogy meddig tart a konfliktus, hatással lehet a polcokon lévő késztermékekre – a márkás, közismert nevek által gyártott termékekre – is” – figyelmeztetett Richard Finnegan, a Kerry Group beszerzési vezetője. Az írországi székhelyű cég szállítja a legtöbb nagy élelmiszer- és italgyártó vállalatnak a gumiarábikumot. Finnegan szerint a felhalmozott tartalékok öt-hat hónapon belül elfogynak. Martijn Bergkamp, a holland ellátó, a FOGA Gum partnere pesszimistább, ő három–hat hónapot ad erre.

A Pepsico és a Coca-Cola egyelőre nem kommentálta a helyzetet, de Dani Haddad, a világ tíz legnagyobb ellátója közé tartozó Agrigum marketing-igazgatója szerint a két cég és a hozzájuk hasonlók képtelenek létezni gumiarábikum nélkül. A szénsavas italokban ugyanis ez akadályozza meg, hogy az alapanyagok szétváljanak, és nincs alternatívája. A kozmetikumok és a nyomdaipari termékek gyártói valamivel szerencsésebbek, ők használhatnak helyettesítő anyagokat.

A gumiarábikum fontosságát jól mutatja, hogy nem szerepel az Egyesült Államok Szudánnal szembeni szankciós listáján, amely az 1990-es évek óta hatályos. Az országban élő nomád törzsek az akáciafákról csapolják le a kavicsos, borostyánszínű rágógumit, amelyet aztán az egész országban finomítanak és csomagolnak. A gumi több ezer ember megélhetését biztosítja, és a drágább fajta tonnánként 3 ezer dollárba kerülhet. Létezik rosszabb minőségű, olcsóbb rágógumi, de a felhasználók által előnyben részesített alapanyag csak Szudánban, Dél-Szudánban és Csádban lelhető fel, mondta Alnoor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?