Tűzszünet írtak alá Szudánban a harcoló felek

Antony Blinken amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy a szudáni konfliktusban rivális tábornokok 72 órás országos tűzszünetben állapodtak meg, hogy megpróbáljanak véget vetni az erőszaknak.

„Az elmúlt 48 órában folytatott intenzív tárgyalások után a szudáni hadsereg és a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű félkatonai szervezet megállapodott abban, hogy április 24-én éjféltől országos tűzszünetet léptetnek életbe, amely várhatóan 72 órán át tart” – áll Blinken közleményében, számol be a BBC alapján a Digi24.

Fotó: Agerpres/EPA

„Ebben a három napban az Amerikai Egyesült Államok elvárja, hogy a hadsereg és az RSF teljes mértékben és azonnal tartsa be ezt a tűzszünetet" – tette hozzá. Blinken azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok szövetségeseivel és partnereivel együtt dolgozik egy „bizottság” létrehozásán, amelynek feladata az lesz, hogy tárgyalásokat folytasson a szudáni ellenségeskedés tartós beszüntetéséről.

Blinken hétfőn kenyai kollégájával beszélt a szudáni konfliktusról, és fokozta a kommunikációt a rivális szudáni tábornokokkal, valamint a térség országaival és az Afrikai Unióval. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok tervezi diplomáciai jelenlétének folytatását Szudánban, de az ottani körülményeket „nagy kihívásnak” nevezte.

Számos ország evakuálja diplomatáit és állampolgárait Szudánból a konfliktus miatt, amelyben április 15. óta 400 ember vesztette életét. António Guterres, az ENSZ főtitkára arra figyelmeztetett, hogy a szudáni erőszak „katasztrófát” okozhat, amely az egész régiót elboríthatja és azon túl is súlyos hatásai lehetnek. Az erőszak kezdete óta a főváros, Kartúm lakosainak azt tanácsolták, hogy rejtőzködjenek, mivel az élelmiszer- és vízkészletek elfogytak. A harcok következtében kulcsfontosságú infrastruktúrák sérültek, ezért sokan közvetlenül a Nílus folyóból isznak, mert másképp már nem jutnak ivóvízhez.

Kartúmban vasárnap este óta nincs internetkapcsolat. Most azonban lehetőség van rá, hogy a tűzszünet alatt a civilek elhagyhatják a várost.

Becslések szerint eddig több tízezer ember, szudániak és a szomszédos országok álampolgárai menekültek el az erőszak elől.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?