Kilenc román állampolgárt menekítettek ki Szudánból a francia hatóságok

Kilenc román állampolgár és egyikük szudáni állampolgárságú családtagja a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka elhagyta Szudánt a francia hatóságok által szervezett, Dzsibutiba tartó légijárattal – tájékoztatott hétfőn a román külügyminisztérium.

A tárca által létrehozott különleges intézményközi munkacsoport segített utazási okmányokat kiállíttatni azoknak a román állampolgároknak, akik már nem rendelkeztek érvényes okiratokkal, és a francia hatóságokkal együttműködve megszervezte, hogy Szudánból - ahol a hadsereg és a félkatonai erők közötti erőszakos összecsapások miatt vészesen megromlott a biztonsági helyzet - Dzsibutiba jussanak. Onnan majd hazaszállítják őket.

 

Az addisz-abebai román nagykövetség adatai szerint jelenleg még 20 olyan román állampolgár és három családtag (szudáni és egyiptomi állampolgárok) van Szudánban, aki kimenekítését kérte.

A munkacsoport éjjel-nappali üzemmódban tovább folytatja tevékenységét, fenntartja a kapcsolatot a Szudánban levő román állampolgárokkal és a többi európai uniós országgal. A külügyminisztérium nyomatékosan ajánlja minden román állampolgárnak, aki Szudán területén tartózkodik, hogy sürgősen lépjenek kapcsolatba az addisz-abebai román nagykövetséggel, és közöljék elérhetőségeiket, hogy szükség esetén kapcsolatba léphessenek velük.

A román állampolgárok az addisz-abebai (Etiópia) nagykövetség +251 116 622 675-ös telefonszámán kérhetnek segítséget, vészhelyzetben pedig a +251 935 350 059-es számot hívhatják.

Spanyolország száz, Németország pedig több mint háromszáz embert, köztük több európai és dél-amerikai ország állampolgárát menekítette ki Szudánból – közölte a spanyol külügyminisztérium hétfőn kiadott közleményében.

A szaktárca tájékoztatás szerint a spanyol légierő gépe éjszaka hagyta el Szudán fővárosát fedélzetén 30 spanyollal. Rajtuk kívül portugál, olasz, lengyel, ír, mexikói, venezuelai, kolumbiai, argentin és szudáni állampolgárokat szállított Dzsibutiba.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?